Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistrådet borde gå i fängelse

Turistrådets ledamöter i Gävle borde gå i fängelse, hela bunten. Till Hotell Hamilton alltså, Sveriges fängelsemuseum. Det är där som flera hundra års svensk kriminalitets- och fängelsehistoria berättas.

Annons

Nyligen presenterades i lokaltidningarna en lista på vad turistrådet tycker är värt att slå på trumman för, för att att dra besökare till Gävle. Ett av stadens tre museer pekades ut: Järnvägsmuseet. Säkert en riktig bedömning – gamla tåg har entusiaster i alla länder. Länsmuseet fanns inte med på listan men både det och Järnvägsmuseet återfinns, om man googlar på ”Gävle kommun + turism”, som ett av stadens tre museer. Det tredje är Forsbacka bruk. Fängelsemuseet finns inte.

Det är därför de behöver gå i fängelse, Tove Elvelid, Carina Blank, Pether Vesterinen, Tom Widorson med flera. De tycks inte ha en aning om att granne med slottet finns fängelsehålor från 1700-talet där fångarna placerades i väntan på att straffen skulle verkställas, eller om vilka andra upplevelser som museets två byggnader erbjuder. Dessutom med audio-guider på svenska, engelska och tyska.

Själv har jag under de senaste åren, tack vare museichefen Katarina Kallings Nilssons välvilja, kunnat ta dit 60–70 utländska besökare i mindre grupper. Deras möten – i Fängelsemuseet – med svensk kriminalvård och dess föregångare har gjort starkt intryck på dem. Säkert tar Katarina lika generöst emot Gävles turistråd, när de förhoppningsvis till slut informerar sig om denna lokala attraktion.

Det finns mer att putsa på i turistrådets förteckning. De kvarter i staden som kommunens representanter tidigare med stolthet visat upp för sina prominenta besökare, Gamla Gefle, har uppenbarligen befunnits ointressanta, medan Gävle strand-bebyggelsen på Alderholmen ska marknadsföras som besöksmål. Söker man efter Gamla Gefle på nätet, på ”Turistmål.se” där Gävles turistbyrå återfinns, får man beskedet att det inte går att hitta. Samma sida upplyser om att Gävle har 19 badplatser, tre hotell och en affär, Husvagnscenter i Valbo AB, vilket ger ett rätt komiskt intryck.

En stor andel av dem som tillfälligt övernattar i Gävle gör det i stadens vandrarhem, granne med Snus-Majas tomt i Gamla Gefle. Det kan handla om gästande föreläsare och studerande vid högskolan, deltagare i olika konferenser och evenemang, idrottslag, semesterfirare på väg mot midnattssolen – västgötar, danskar, holländare, tyskar, fransmän...

Små enkla broschyrer, vikta A4-blad, om stadsdelen har under åren haft god åtgång och har tagit slut. Underlag finns. En enkel marknadsföringsåtgärd vore att fylla på förrådet.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons