Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undvik oseriösa asfaltsläggare!

Annons

Nu är det vår, och många ser över sina trädgårdar, och önskar rusta upp sina garageuppfarter, uteplatser, eller kanske bygga en mur i slänten.

Ett lika säkert vårtecken är de utländska stenläggare/asfaltsläggare som brukar turnera landet runt på sommaren, så även i vår region.

Man knackar dörr och erbjuder villaägare ”billig” stenläggning eller asfaltering, och många frestas att få fint i sin trädgård fort och billigt.

Vår erfarenhet är att det ofta är arbeten av dålig kvalitet, med runt-hörnet-garanti, och de utförs dessutom svart utan att man redovisar moms eller betalar arbetsgivaravgifter.

Ofta ser det bra ut när stenen eller asfalten är nylagd, men det visar sig ganska snart om underarbetet är illa utfört, när sättningar och förskjutningar framträder på den nylagda sten- eller asfaltsytan, vilket oftast blir fallet när man inte gjort ett seriöst arbete. Men då är ju de som gjort arbetet redan långt borta.

Myndigheternas sätt att få stopp på detta är ofta att man avhyser dem från parkeringar och campingplatser där de inte följer regler och förordningar, men låt oss konsumenter använda vår makt till att påverka situationen genom att helt enkelt tacka nej när erbjudandet kommer.

Några detaljer i detta fenomen är något fascinerande:

Hur kan man sätta 50 000–100 000 kronor i kontanter i händerna på en vilt främmande människa som är försvunnen om några dagar, helt utan garantier?

Efter de prisuppgifter som framkommit är det inte ens särskilt billigt att anlita dem, men det hinner man ju aldrig utvärdera eftersom man pressas till att ta ett snabbt beslut.

Hur kan man, trots de skriverier som förekommit varje år om dessa oseriösa aktörers framfart våga anlita dem, med väldigt hög risk att bli lurad?

Min rekommendation är att man anlitar ett omvittnat seriöst företag att utföra dessa arbeten, om man inte kan eller vill göra arbetet själv.

Det finns ett flertal duktiga stenfirmor i Gävleregionen, låt dem utföra arbetet. Då gynnar man de lokala företagen och pengarna stannar i regionen, och man har garanti på arbetet, och kan hänvisa till konsumenttjänstlagen om något mot förmodan skulle gå fel?

Den här tiden på året har många av mark- och trädgårdsföretagen mycket att göra, men den som väntar på något gott… Låt hellre projektet ta lite tid men med garanti att slutresultatet blir bra.

Ett bra sätt att få slut på detta fenomen med utländska oseriösa aktörer på vår marknad skulle vara att utvidga rot-avdragen att även gälla trädgårdsanläggningar och markarbeten, något som inte gäller nu.

STAF, Sveriges Trädgårdsanläggningsförbund har länge arbetat med frågan, ett flertal riksdagsmotioner har lämnats in och finansdepartementet utreder just nu frågan.

Låt oss hoppas att rot-avdragsreglerna ändras så att de seriösa mark- och trädgårdsföretag som verkar i vår region får möjlighet att göra ett seriöst arbete, och att skatteintäkter kommer in till stat och kommun.

Anders Rönngren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons