Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmaning till Sandvikens kommun: Sälj inte 4H-gården i Järbo!

Annons

Det är med stor bestörtning det kommit till min kännedom att Sandvikens kommun planerar att sälja Björkmurens fina 4H-gård. Den här gården skänktes till Järbo av min släkting Oscar Olsson och hans fru Nelly. Vi besökte dem varje sommar dels i vår ungdom och hit tog vi våra barn på besök när de växte upp. Nelly tog alltid emot med ett leende och bjöd på hemlagad saft och nybakade bullar.

 

På gården fanns kor, höns och smådjur. Och här fanns smultron och bär. Deras son Holger gick tyvärr bort tidigt och med åren blev Nelly ensam kvar. Hon var en ivrig förespråkare för ungdomsverksamhet och att bidrog till att Järbo hade ett aktivt föreningsliv.

 

Sedan 4H-verksamheten startades har gården blommat upp med fantastisk ungdomsverksamhet och blivit en fristad för djur och ett litet paradis för barn och ungdomar. Precis det som Oscar och Nellys hade som önskemål då de med sonens tidiga frånfälle inte hade egna barn som kunde överta gården.

 

Både jag och min syster Ulla-Brita är säkra på att Nelly gläds i sin himmel  över alla aktiviteter på gården, och inte minst när barnens skratt ekar över nejden. Här finns plats för lek och lärande, där barn och ungdomar kan växa upp med goda förebilder, där de får vara med och vårda djur och natur. 

 

Att bidra till ett levande Järbo, främst för barn och ungdomar, var just tanken bakom gåvan av gården till Järbo via Sandvikens kommun. I dag som igår präglas Nellys hem av värme och öppenhet. 4H liksom Nelly välkomnar alla till sin gård. Många minns säkert hur hennes lada stod öppen för årliga event för orienterare.

Här finns plats för lek och lärande, där barn och ungdomar kan växa upp med goda förebilder, där de får vara med och vårda djur och natur. 

Björkmurens vänner har bjudit oss på många härliga upplevelser, inte minst då de firat ängens dag med gammaldags slåtter på Nellys marker som gränsar till vår fäbod.

 LÄS OCKSÅ: Uppskattat djurläger i Järbo

I dag har familjens fäbostuga, som ligger längre nedåt vägen, nästgårds till Björkmurens 4H-gård övergått till min syster Ulla-Brita Palms son Stig Palm med familj. Och hit kommer släkten ofta för att gå rundan som passerar Oscar och Nellys fina gård, som de yngre kallar för Björkmuren. Stig har egna barndomsminnen från Oscar och Nellys gård och nu ser vi med glädje hur hans dotter också får uppleva dessa fina miljöer, då hon som femte generation är här på gården för att delta i läger och aktiviteter. 

 

Med hopp om att Sandvikens kommun hedrar vår släktings minne och sista vilja. Låt gåvan till Järbo få förbli en öppen 4H-gård.

Gun Molander och Ulla Brita Palm med familjer

Gun och syster UllaBrita Palm har varit aktiva sommarboenden i många år. Fäbostugan har varit välbesökt med sång och musikkvällar. Foto: Privat

LÄS fler insändare här:

Svar: Vi har haft många varma somrar genom åren

Vedervärdigt, Arbetarbladet!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons