Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan oss fanns det inga läkare och statsministrar

Annons

Ingen kan väl ha missat att det råder stor lärarbrist i hela landet, något vi i Lärarförbundet varnat för under flera års tid.

Vår kommun är inget undantag. Vi lärare som arbetar och verkar i Tierp går på knäna. Med en arbetsbörda som ingen annan skulle acceptera, går vi till arbetet varje dag och gör det bästa av situationen. Vi täcker upp för varandra då kollegor är sjuka, tar extra lektioner, jobbar längre för att det inte finns vikarier att tillgå. Vår egen planering får vänta, då vi måste se till att eleverna får undervisning i klassrummet. Detta bör ses som ett stort varningstecken på att de som arbetar under denna arbetsbelastning snart inte att orkar. Vad gör vi då?

I förlängningen, om detta får fortgå, kommer självklart kvaliteten på den undervisning vi förmår att ge eleverna sjunka, för om det inte finns tid att få planera, reflektera och utvärdera den egna undervisningen är det svårt att komma vidare…

Nu måste även den lokala politiken vakna och satsa på skolan. Vill vi vara med och konkurera nationellt och globalt så måste vi lokalt kunna ge elever en kvalitativ undervisning som utmanar dem Då menar vi resurser till skolan så att lärarna får ägna sig åt undervisning och uppföljning av den. Höja statusen på vårt yrke, och lönerna.

Det är beklämmande att gå på löneöversyn och få höra att ingenjörerna ligger 10 00015 000 kronor högre i lön än oss lärare trots att vi i stort sett har lika lång utbildning på högskolenivå. Ingenjör är ett bristyrke som det ska värnas extra om och de har spetskompetens som är av speciellt intresse.

Vi menar att även lärare är ett bristyrke och har spetskompetens av speciellt intresse. Utan oss hade ni inga ingenjörer, ekonomer, läkare, statsministrar eller andra politiker.

Allt börjar i skolan, så ge oss förutsättningarna att utbilda framtiden som skall driva kommunen och landet framöver. Vem vet det kan sitta en elev i Tierps kommun som i framtiden kommer att få Nobelpriset om den får de förutsättningar den behöver för att nå sina mål.

Sanningen är den att många av oss lärare funderar på att se oss om efter ett annat arbete, antingen som lärare i en annan kommun där det är bättre betalt eller byta inriktning helt. Det tycker vi är beklagligt när det finns en lösning och ni sitter på den.

Lärarförbundet i Tierp genom

Camilla Hamlin

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons