Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är grejen, egentligen?

Varje gång vi åker förbi Polhemskolan, säger vår treårige son: ”Titta, där är den där äckliga stoooora bajskorven! Varför ligger den på huvudet där?”.

Annons

Jag tycker att det är lite grann som Kejsarens nya kläder, faktiskt! Vuxna, i synnerhet ”konstvurmare”, kanske ser något väldigt vackert i den där klumpen, men barn och många vuxna ser en gigantisk bajskorv...ovanpå en kropp! Vad är grejen, egentligen?

Det jag egentligen ville säga, var att det är väldigt underligt att man betalar stora pengar för allmän konst, när det uppenbarligen inte är så att vi ser det som konstnären hade önskat. Vår familj, och många med oss, ser bara den där stora och otrevliga träckklumpen. Måste konst vara...konstigt, för att det ska vara ”fiiiint”? Kan det inte vara både konst och ändå gå att se vad det ska föreställa? Åtminstone den konst som är ”allmän”?

Den där hemska, rosa bilen i rondellen är ett annat exempel på när konst är bara konstigt, och inte ett dugg vackert, tänkvärt eller liknande. Det är dessutom ett hån mot alla som råkat ut för en bilolycka, tycker jag!

Slutligen undrar jag om det inte är en stor ”ära” att få sina alster placerade inom till exempel sjukhus och dylikt? Det borde alltså inte behöva kosta en massa pengar för landstingen att få lokalerna utsmyckade, utan det torde väl vara världens bästa möjlighet för lokala konstnärer att visa upp sina verk på bra plats, och göra reklam för sig själva? Förhoppningsvis leder detta till att de får sälja andra verk, om de är tillräckligt bra, vill säga! Och om de inte är det, bör de väl inte betalas gigantiska summor från landsting eller kommuner heller? Då gör de pengarna bättre nytta i den rena verksamheten, och man kan ha utställningsmöjligheter för alla barn och vuxna, som inte kräver betalt för att visa upp sina alster! Till på köpet skulle vi antagligen få vackrare saker att titta på, något som säkerligen gynnar de sjuka mer än det fula som finns i dag!

Stor skithög på huvudet = konst?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons