Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gav Gävlebockens resa till vänorten i Kina?

Annons

En ny halmbock är på gång i Gävle, och som vanligt behöver Räddningstjänsten vara beredd på inte så helnyktra bockpyromaner, och Gamla Gefle-borna vara beredda på brinnande halmflagor på hustak och gårdar, om en stark vind blåser mot öster när bocken står i lågor.

Gävle kommun har gjort tappra försök att marknadsföra getabocken, som väl kom till stan med Hälsinge regemente 1909 från Mohed utanför Söderhamn. 

1992 skeppades en halmbock till Stockholm och sattes på en flotte mitt för Lejonbacken och slottet. Det må väl vara hänt. Det kinesiska äventyret runt årsskiftet 2014–2015 var mer magstarkt.

En variant av Gävlebocken invigdes i januari 2015 i staden Zhuhai i Kina. Vad gav den utflykten? undrar Barbro Sollbe. Bilden är från twitter.

Gävle har en handfull vänorter i olika länder; det är en i dag rätt lågprioriterad verksamhet. Dessutom har Gävle, i ett ideellt Sida-finansierat projekt, ett kommunalt partnerskap med staden Zhuhai i sydöstra Kina. Det ska förhoppningsvis leda till utveckling av väl fungerande och demokratiska, lokala myndigheter både i samarbetslandet och i Sverige.

LÄS MER: Virket är framme i Kina – men det är inte Bockens

I februari 2015 började getens år enligt den kinesiska astrologikalendern. Här ville vi marknadsföra vår kommun och utveckla den kinesiska demokratin genom att sända Gävlejulbocken till Zhuhai. (Man kunde ju också ha valt någon sorts kopia av Allan Runefelts bronsskulptur Getgubben, som med sin get står i korsningen Drottninggatan-Norra Kungsgatan.)

I praktiken blev det en bockbyggare med en hög bräder som skickades iväg med lastbil och flyg (!). En bock utan halm byggdes upp i en park i staden. Till det kinesiska nyåret, i februari 2015, flögs en rad företrädare för Gävle, inklusive två tolkar, till Zhuhai och radade upp sig framför den lokaltillverkade bocken för fotografering tillsammans med representanter för värdstaden. En knappt läsbar text på kinesiska och svenska på en träskylt försökte förklara för eventuellt intresserade vad det var för mening med bockjippot. Av stadens befolkning, något mindre än Sveriges, torde få ens veta var Sverige ligger.

Hej, Gävle kommuns stora kommunikationsavdelning, berätta gärna vad utflykten till Zhuhai kostade av Sidas och kommunens skattemedel – och vad den gav! 

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons