Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med klimatvården , politiker?

Annons

Med drygt fyra veckor kvar till valet undrar jag hur landstingspolitikerna och de politiska partierna står i vårdfrågan om klimatvården som funnits i Gävle landsting i minst 15 år. En vårdform som den politiska majoriteten i Gävle, till största delen Socialdemokraterna, tagit bort för cirka två år sedan. Varför ta bort en vårdform som hjälper kroniskt sjuka reumatiker och som har fungerat i många år? Eftersom klimatvården funnits i minst 15 år som vårdform och rehabilitering, innebär det i så fall att det varit bortkastade pengar i alla dessa år om den inte hjälpt. Det är väl i så fall skandal att den funnits så länge under sossarnas styre av landstingsvården.

Jag är själv reumatiker och har varit på klimatvård och upplevt allt med denna vårdform positivt. Har varit på klimatvård både som barn och vuxen. När jag tänker tillbaka har jag varit sjuk i min reumatiska sjukdom mer än halva mitt liv. Så jag vet vad jag pratar om. Sjukdomen sätter spår med förstörda leder och ett begränsat liv. Det är speciellt jobbigt att vara sjuk när man är barn och ung och har hela livet framför sig. Det är mycket man ska orka med: skolan, träffa kompisar och försöka skaffa sig en utbildning och arbete, trots sin sjukdom. Mindre värk och inflammationer är positiva effekter som jag haft efter att ha varit på klimatvård. Jag har kunnat studera och arbeta och levt ett bättre liv efter att ha varit på rehabilitering på Clinica Vintersol på Teneriffa. Livskvalitén har höjts.

En förebyggande hälso- och sjukvård är inte bara viktig för enskilda patienter utan också viktig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Klimatvården är en del i detta och syftar till en aktiv rehabilitering i ett varmt klimat. För människor med kroniska sjukdomar är det ett sätt att komma ifrån vardagen, genomgå ett rehabiliteringsprogram och fokusera på sin sjukdom.

Tveksam väljare inför landstingsvalet och reumatik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons