Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer om 200 år när någon får för sig att borra där?

Svar till Hans Backman (FP), 21 april.
Du tycker att jag likställer kärnkraft med kärnvapen. Jag citerade Maj-Britt Theorin när hon uttryckte att det är två sidor av samma mynt.

Annons

Om du går in på www.greenpeace.org/sweden/kampanjer/kärnkraft/uran och läser om uranbrytning kan du se att ett steg i anrikningen av uran höjer koncentrationen av Uran 235 i blandningen lik processen för uran till kärnvapen och att FN anser att detta utgör en risk för spridning av kärnvapen.

Det är klart att jag förstår att vi inte kan likställa den svenska kärnkraften med Tjernobyl. Jag tror inte att det är själva kärnkraftverken som utgör den största risken, även om det var nära en olycka i Forsmark 2006. Men uranbrytningen är långt ifrån ofarlig. Just nu tar vi uranet från Kanada, Ryssland och Niger efter att vi slutade bryta i Sverige. Men säkert kommer vi att börja bryta i Sverige igen om kärnkraften byggs ut. Varje steg i kedjan från brytning till anrikning kan leda till föroreningar, olyckor, radioaktivt nedfall och hälsorisker för både arbetare och den lokala befolkningen.

I 40 till 50 år enligt Internationella atomenergiorganet, IAEA, frigörs radioaktiva gaser med risk för lungcancer och andra lungsjukdomar.

När man lakar ur uranet från malmen bildas en stor volym flytande radioaktivt och giftigt avfall som samlas i stora sjöar där vätskan avdunstar medan det bildas radioaktivt slam som ligger kvar i många generationer. Uranet transporteras sedan till så kallade konverteringsanläggningar där det omvandlas till gaser. Där produceras även mängder av avfall.

Så redan innan uranet har hamnat i kärnkraftverket har massor av avfall bildats. Sedan kommer det slutliga avfallet som hamnar långt ner i berget – vad händer om till exempel 200 år när någon får för sig att borra där? Eller om det blir en jordbävning?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons