Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer om Gamla Gefle brinner i framtiden?

Annons

Svenska trästäder brukade brinna minst någon gång per århundrade. Efter den senaste stora stadsbranden, i juli 1869, insåg fullmäktige i Gävle att det – i kritiskt läge – inte räckte med pytsar, kvastar, här och där utplacerade vattenposter och enkla brandsprutor. En ung arkitekt med moderna idéer från bland annat USA, Ferdinand Boberg, fick uppdraget att rita en riktig brandstation. Den stod klar 1891 och innebar starten på en lysande arkitektkarriär.

En vice brandchef i Karlskrona, Sven Rohlén, blev Sveriges yngsta brandchef när han 1938 i denna funktion flyttade in i tjänstebostaden överst i Gävles brandstation. Han var 35 år och ytterst driftig, lät renovera den då rätt nerslitna byggnaden, installera ett badrum, modernisera personalens arbetssätt och slänga ut spottkopparna i brandmännens osunda logement.

I 30 år bodde han med sin familj i brandstationen. Inför pensionen måste han finna en annan bostad. I samband med Södersaneringen och bevarandebeslutet om det som skulle bli stadsdelen Gamla Gefle blev en del av det som varit Stora Bergsgränd plus en tidigare obebyggd backe en ny fastighet, som i dag har adressen Övre Bergsgatan. Där byggdes familjen Rohléns nya hem och stod klart hösten 1967.

Sven och hustrun Lippe Rohlén var mina vänner och grannar. Jag frågade denna erfarna brandchef om brandrisken i Gamla Gefles träbebyggelse och skrev ner hans svar:

– Med den effektivitet och kapacitet som brandkåren har, och med ett läge så nära brandstationen, ska en brand i ett hus i Gamla Gefle kunna begränsas till just det hus som brinner – men det blir nog totalförstört. Det vill säga, om det inte är storm eller något annat som komplicerar. Visst står husen tätt här, men det finns ju en hel del brandmurar. Och man behöver knappt använda stegar vid släckningen. Man står på marken och sprutar. 

Men förr, berättade Sven, när man hade den gamla utrustningen med ångsprutor, kallades den här lilla träbyn mitt i stan för ett konflagrationsområde. Det var risk för att allt skulle brinna upp, om något började brinna. Brandförsäkringspremien var mycket högre i ett sådant område.

Inför de färska planerna på ett ”Trygghetens hus” i Kungsbäck, där polis och räddningstjänst är tänkta att flytta ihop och antalet brandmän kanske minska, är läget ett helt annat. Inte nog med att brinnande halmflagor från julbocken är ett säsongshot varje gång någon bockbrännare varit i farten när vinden blåser mot Gamla Gefle, nu kommer också brandbilarna ha en längre sträcka till stadsdelen.

”Trygghetens hus” är kanske en framsynt och utmärkt idé. Det är svårt för en utomstående att bedöma den saken. Men det vore värdefullt för alla som bor i Gamla Gefle att få en sakkunnig uppdatering av Sven Rohléns svar på frågan om framtida brandrisk och brandsäkerhet för träkåkarna.

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons