Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ser vi som ni beslutsfattare inte ser?

Annons

Av den senaste statistiken från Tillväxtverket går att utläsa att Gävleborg tappar turistnätter. En liten minskning från tidigare år till en knapp miljon nätter. Det kan jämföras med Dalarna med drygt fem miljoner nätter och en ökning på 3,2 procent. Sett över hela Sverige ökade turismen rejält förra året.

Vi företrädare för företag och föreningar i Österfärnebo och Gysinge har länge uppfattat att kommuner och andra beslutsfattare i regionen visat ett stort ointresse för oss i de södra delarna. Det handlar inte bara om frågor som rör turism, utan också om samhällsservicen i övrigt. 

Ett aktuellt exempel är det turistmagasin som nyligen delades ut i brevlådorna från Visit Gävle. I denna kan man hitta ”sina favoriter” att besöka. På mittuppslaget finns en fin karta över alla ”favoriter”. Gävle kommun är förvisso generös och tar i begreppet ”Destination Gävle” även in Sandviken, Ockelbo och Älvkarleby. Som exempel finns Wij Trädgårdar, Axmar bruk, Kungsberget och Rullsand. Söder om E16 finns förutom Göranssons Arena och Kybacka Älgpark ingenting. Inte ens ”Tidernas väg” finns utmärkt.

Ytterligare aktuellt exempel är att kommunen borde ha uppmärksammat och marknadsfört firandet av nationalparkernas dag vid Färnebofjärden mycket mer när ny profil och utställningar invigdes av landshövdingen.

En bidragande förklaring till varför turismen minskar kan möjligen vara just det faktum att de södra delarna av länet och Sandvikens kommun inte uppmärksammas. 

Kommunen har genom sitt agerande som till exempel fastighetsägare försämrat möjligheterna att bedriva näringsverksamhet och utveckla besöksnäringen. Det handlar om allt som har att göra med skyltning, skötsel av lekplatser, allmänna ytor, toaletter, skräp med mera men också om kommunen som en viktig partner och aktör i marknadsföring och aktivt ägarskap. Den oundvikliga jämförelsen med hur kommunens andra bruk prioriteras är slående. Förutsättningar för att bedriva näringsverksamhet skiljer sig markant åt.

Vi tycker att vi bor i en fantastisk miljö i Nedre Dalälvområdet där natur och kultur möts. Porten in i Norrland - en unik plats, utmärkt av UNESCO som biosfärområde – ett av Sveriges fem och det enda i Norrland.

 Vad ser vi som länets och kommunernas beslutsfattare inte ser?

 Det saknas en strategi för hur Gysinge ska utvecklas som plats både för boende och besökare. Vi ställer oss till förfogande för att delta i ett kommande kommunalt strategiarbete.

Vi i Gysinge

Pelle Svensson

Gysinge Brukshandel

Maud Norell

PRO:s Folkhögskola

Pia Uhle-Ericsson

Gysinge Vandrahem

Jenny Karlsson

Gysinge Gille

Håkan Berglin

Utvecklingsgruppen

Lars Igeland

Gysinge Centrum för byggnadsvård AB

Anna Slåttenby

Lars Pers i Fors

Maria Brook

Föreningen för Fågelskydd och naturvård vid Nedre Dalälven

Stig Holmstedt

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons