Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välståndet är inte givet

Annons

På några få decennier har Sverige gått från ett fattigt till ett rikt land, tack vare arbetsmoral, kunskap, investeringar och tillgång på billig energi. I dag sviktar alla dessa grundpelare. Vårt välstånd vilar på bräcklig grund. Arbetsmoralen har försämrats drastiskt. Svenskarna har blivit ett småtrixande folk med låg respekt för arbetstid och kostnader.

Generösa bidragssystem under eget ansvar och utan kontroll driver kostnaderna. Det är ständiga krav på skattehöjningar. Kunskapsnivåerna sjunker. Vi hävdar oss inte bra internationellt och att vi på bred front skulle kunna göra oss gällande som kunskapsnation är naivt att tro. I näringslivet uteblir investeringar och anställningar. Det lönar sig för dåligt och företagarna litar inte på politikerna. Företagarna driver sina företag utifrån riskminimering. Politikerna låter sig bländas av något spelföretag i rampljuset (som flyttar utomlands på grund av skatterna).

Energipolitiken drivs med mål, såsom energibesparing och höga skatter. I själva verket borde vi göra av med mer el. Elintensiv industri är vår kanske bästa chans att hävda oss internationellt. Mer el kan också hjälpa till med omställningen av samhället (automatisering och robotar). God tillgång på billig el är fortsatt viktigt för vårt välstånd.

Dagens konjunktur drivs av minusränta och invandring. Den låga konkursen gör alla fattigare och vi slipper effektivisera och lösa svåra problem. En riktig debatt om vad som bygger vårt välstånd och utan politisk korrekthet vore befriande.

Välståndet är inte givet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons