Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var en schyst vuxen!

Annons

Halloween närmar sig och med den ungdomsfylleriet. Som vuxen är det viktigt att inte möta detta med en axelryckning. I stället handlar det om att agera som just vuxna människor. Det gäller, även om det kan vara svårt, att vara en schyst vuxen som säger nej till alkohol.

Trots att ungdomar under 18 år inte ska kunna köpa ut alkohol säger sig hälften av landets niondeklassare ha varit berusad någon gång. En dryg tredjedel upplevde sin första fylla någon gång i årskurs åtta eller nio. Frågan är vad som är mest upprörande? Är det att så många ungdomar berusat sig eller är det att bakom varje ungdom med en ölburk i handen står en vuxen? Det är kamrater, syskon, föräldrar och andra vuxna som köper ut den alkohol som ungdomar konsumerar. Att ungdomar dricker alkohol är ett tydligt vuxenproblem, därför är det vi vuxna som måste stoppa den langning som pågår.

Vi kan stoppa langningen på flera olika sätt. För det första kan vi sätta tydliga gränser för våra ungdomar. Det finns i dag många bra föräldraprogram i skolan. För det andra kan vi agera tillsammans på stan genom att till exempel dela ut flygblad eller genom att nattvandra. Ett tredje sätt är genom att reagera på vuxna i vår närhet som köper ut alkohol till sina barn. Det är kanske det svåraste sättet då vi sällan vill lägga oss i andras liv. Ibland kan det dock vara nödvändigt.

Sätten att stoppa langningen är många men den gemensamma nämnaren är att alltid vara en schyst vuxen. Det gäller såväl inför Halloween som under resten av året.

Anna Carlstedt

förbundsordförande IOGT-NTO

Annika R Bergman

förbundsordförande Blå Bandet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons