Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var misstänksam...

Det kom ett panikmejl med en av mina amerikanska vänner som avsändare.

Annons

Jag visste att han var på väg till Sverige och till Gävle men inte vilken väg han skulle resa hit. I mejlet stod att han dagen innan, under ett besök i Wales och Storbritannien, blivit ”mugged at gun point”, rånad under vapenhot, och blivit av med pengar och kontokort, mobil och resedokument. Polisen hade hänvisat honom till hans ambassad, men där hade hanteringen varit långsam, och nu behövde han snabbt låna pengar till hotellräkning och andra omkostnader. Var snäll och svara snabbt, så ska jag berätta hur pengarna kan skickas, bad han, jag lovar att betala tillbaka så fort jag kommer hem. Undertecknat med hans förnamn.

Hans mejladress var korrekt. Men det var lite märkligt att det inte stod min mejladress i texten utan ”undisclosed recipients”, dolda mottagare. Vidare förekom ett par språkliga fel; sådana gör han inte. Frun var inte nämnd; de skulle resa tillsammans. Dessutom råkar den här amerikanen vara mycket språkbegåvad, och vi mejlar varann på svenska. Otur för bluffmakarna...

Mannens säkert mycket omfattande mejladress- register hade kapats utan att han haft en aning om det. Inte alla datorbedrägerier är så här uppenbara. Jag skriver detta för att varna: Skicka aldrig pengar på så lösa boliner, var misstänksam, kolla uppgifter!

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons