Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården behöver även inkompetensskydd

Carema är vårdföretaget som genom hård konkurrens antar avtal som leder till extrema sparåtgärder.

Annons

I medierna redovisas att Caremas inkontinensskydd måste vara toppfyllda innan vårdtagaren får en ny blöja. Detta är allvarligt och kränkande främst mot brukaren men även mot personalen som tvingas utföra den snuskiga hanteringen.

Detta är det mest iögonenfallande. Andra brister är små matransoner, snålt med toapapper, underbemanning, låg lön och det mesta som utmärker en anständig vård. Personalbristen är mycket allvarlig när vårdtagarna använder trygghetslarmet och kan få vänta uppemot trekvart eller längre på att bli hörsammade.

Därför, utöver inkontinensskydd, behövs ett säkert inkompetensskydd mot vanvården. Vi kan konstatera att Lex Sarah och Lex Maria-anmälningar inte fungerar i privatiserad vård. Detta då personalen inte vågar anmäla bristerna på arbetsplatsen av rädsla för att få sparken. Detta förnekas av ansvariga som uppfinner andra orsaker till uppsägningar. Något som inte sker om personalen blundar för bristerna. Därmed kan mörkertalet vara mycket stort i privatvården. Något som förstärkts av samhällets passiva kontroll och uselt vårdfackligt intresse.

Att sedan KD:s Maria Larssons folkhälsorevir redovisat total brist på insyn är ynkligt. Angående Caremas vinstflykt till skatteparadis försvarar hon sig med att penningtransaktioner förstår hon sig inte på. Vad är det Maria Larsson då förstår medan Caremas internationella chefer river åt sig mångmiljonvinster på vårdsnusket varje år? Jag bara undrar om dirrarna själva placerar anhöriga på Carema Care-snusket?

Lyckligt sparkad från Carema

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons