Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför en spritfabrik som en del av Gävles varumärke?

Ett enigt kommunalfullmäktige godkände 28 september den översiktliga utredningen för västra Kungsbäck. Man har låtit sig luras till detta beslut av ett satsande kommersiellt företag med stöd av alkoholglada tjänstemän, vilka ser en spritfabrik som en del av Gävles varumärke.

Annons

Är Gävle så fattigt på positiva uppslag att man måste lita till alkoholen? Visserligen ligger det något i detta med varumärke, men det ligger ändå några år tillbaka, då kommunalråden dansade runt i Europa och även här hemma i alkoholsammanhang. Men det var ju en socialdemokratisk historia och inget att bygga ett framtida varumärke på för Gävle.

Det är möjligt att det behövs en översiktsplan för området, men i det här fallet är det så tydligt, att orsaken till brådskan är att tillmötesgå Mackmyra whiskys önskan om att kunna sabotera samhällets alkoholpolitiska strävan att begränsa alkoholutbudet. Och då gäller det att handla snabbt innan nicke- dockorna vaknar till och fattar vad som sker. Markaffären är redan myglad i hamn.

Nu gäller det att snabbt, av alkoholpolitiska skäl, sätta stopp för vidare steg mot alkoholiseringen av Kungsbäck. Det borde finnas tillräckligt med socialt ansvarskännande politiker i fullmäktige, som kan agera för att stoppa eländet.

Som samhället ser ut i dag med svåra sociala, kriminella och medicinska skador måste man vara blind eller samhällssabotör för att lägga ytterligare sten på bördan. Kommunen har av regeringen tilldelats rollen som en viktig aktör i folkhälsoarbetet. Vore det då inte långt mera angeläget att skaffa sig ett varumärke sam en framsynt folkhälsokommun i stället för att förnedra sig som simpel whiskystad?

Kanske kan den fullmäktigeledamot, som för en tid sedan önskade klarspråk om alkoholen, tillsammans med det parti som svarar för folkhälsoarbetet i regeringen, ta initiativ till ett uppvaknande även om det är sent påkommet. Men det skulle kunna röra om i grytan och leda till en välgörande debatt om vad som är kommunens egentliga uppgifter.

Olle Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons