Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför sjöngs inga sommarpsalmer?

Annons

Sent omsider, efter semestern, läste jag senaste numret av Hamrånges lokaltidning Alla Tiders, och då ser jag till min stora förvåning att skolavslutningen i Hamrånge kyrka blev en stor besvikelse. Efter samtal med många Hamrångebor bekräftas den uppfattningen.

Trots samråd mellan skolan och kyrkan bestämde prästen Rickard Berggren att de två traditionella sommarpsalmerna inte skulle sjungas.

Efter mina samtal med både Skolverket och Svenska kyrkan framgår det som helt självklart att skolan, med rektor i spetsen, har ansvar för och beslutanderätt över hur man önskar att skolavslutningen i kyrkan ska gå till. Inför skolavslutningen i Hamrånge kyrka fanns ett program som bland annat sade att de traditionella sommarpsalmerna skulle sjungas. Men så blev det alltså inte.

Skolverkets och Skolinspektionens uppfattning, att inget konfessionellt får äga rum, är vad som gäller när skolavslutningen sker i kyrkan. Det vill säga ingen bön, trosbekännelse eller välsignelse. Det finns också ett PM på Skolverkets hemsida och ett tillsynsbeslut hos skolinspektionen som reglerar detta.

Skolverkets, Skolinspektionens och Svenska kyrkans inställning till skolavslutning i kyrkan är att tradition, högtid och gemensam samvaro ska vara vägledande.

I alla dessa tre begrepp ser jag bland annat sommarpsalmerna som ett viktigt och självklart inslag. I Skolverkets PM sägs det också i klartext att psalmen Den blomstertid nu kommer är helt okej att sjunga på en skolavslutning,

Efter samtal med två av prästerna i Ockelbo församling får jag veta att i Ockelbo kyrka, Åmots kyrka, Lingbo kyrka och Jädraås kyrksal bejakade man de tre begreppen tradition, högtid och gemensam samvaro genom att, bland mycket annat, sjunga de gamla älskade sommarpsalmerna. Trösterikt.

Esbjörn Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons