Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför slipar ni inte diamanten Gävle?

/


Jag är tvungen att citera Mikael Jönsson, veckans Gävlebo i ”Mitt Gävle”.

Annons

Han svarar på frågan om vad som är sämst med Gävle: ”Att Gävle är långt ifrån vad det skulle kunna vara”. Och vad rätt han har. Han svarar även på frågan om det bästa med Gävle, som enligt honom bland annat är att ”Gävle är en oslipad diamant”.

Jag håller med honom. Gävle är en oslipad diamant. Varför är det då så svårt att slipa den, och varför händer inget?

Det finns visioner, men sedan händer inget, mycket snack och lite verkstad.

För det är bara en vision och om det kan man läsa på nätet ”Vision är bland annat något man vill uppnå. En vision uttrycks oftast som ett framtida tillstånd som man vill uppnå, och behöver inte uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet”. Så man behöver inte fullfölja någonting egentligen, man kan bara invagga Gävleborna med fina filmer och ritningar att så kan det bli, inte när och om det blir.

2010 köpte kommunen Hemköpstomten för att riva byggnaden och bygga. 2015 har fortfarande inget hänt, men killen som hade den lilla servicebutiken i macken gav upp och stängde 2014.

Gävle View är en byggnad som skulle pryda Hemsta och ge lite av en wow-känsla när man kom in mot Gävle via Södra infarten. Den skulle stå klar 2015, men vad händer, nu ska den visst vara klar 2016!

Finns säkert fler exempel på planer och visioner som det inte händer ett dugg med och frågan blir hela tiden varför.

Vi kan även ta upp hur Jörgen Edsvik (S) vårt kommunalråd, går ut och har en presskonferens i Fullriggaren och presenterar vår nya gästhamn. Helt plötsligt ploppar det upp ett medborgarförslag om en annan plats av en partikollega till Jörgen Edsvik som inte hade en aning om presskonferensen, så nu ska det bli en fajt om var gästhamnen ska ligga i fullmäktige. Själv tycker jag nog, Jörgen Edsviks förslag är det bästa.

Men egentligen borde vi inte vara förvånade över hur våra styrande agerar, för snart ett år sedan, höll Jörgen Edsvik en presskonferens vid äppelträdet vid Sofiaparken utan mandat, och på den vägen är det...Inget händer där heller? Mycket snack och lite verkstad, vad är det som händer och varför går allt så trögt.

I filmen ”Gävle city, arbetet bakom kulisserna” tar man upp Gävles vision, speakerrösten talar om att öppna upp Gävle mot havet och skapa å-rummet, ”Att ta båten till city, ska bli ett nytt begrepp i Gävle”. För vem? Roddbåtarna? De flesta båtarna tar sig inte under Alderholmsbron, bron vid Fältskärsleden, eller Murénbron och så vidare, det är just därför man lägger gästhamnen utanför Alderholmsbron.

Man kan ju undra varför satsar man inte mer på att utveckla området mellan Gävle strand och Stortorget, det blir liksom ett tomrum efter Rådhuset. Drottninggatan skäms jag över, vad har hänt?

Samma med Alderholmen. De gamla magasinsbyggnaderna skulle kunna göras mycket attraktivare. Man skulle kunna binda ihop dem med till exempel glastak som Kulturmagasinet i Sundsvall, man kunde stänga av vägen närmast ån och låta uteserveringarna blomstra mot vattnet, vi skulle kunna få ett helt nytt affärscenter i dessa fina magasin. Turistbyrån kan flytta dit, närmare från station och blivande gästhamn. Som den ligger nu krävs det karta för att hitta dit.

Men vi får göra som Gävle kommun säger, ha en vision, och hoppas att något händer. Under tiden ligger den oslipade diamanten och bara väntar!

Inger J

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons