Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens bästa försäkring tvingar mig lämna sjuka barn på förskolan

Annons

Jag är en trebarnsmor som arbetar som omsorgspersonal inom äldreomsorgen. När jag tvingas stanna hemma för vård av sjukt barn förlorar jag 600 kronor per dag. Det dras 1 200 kronor per dag på lönen och försäkringskassans ersättning är 600 kronor per dag. På en vecka förlorar jag 3 000 kronor.

Jag minns en gång i tiden när Socialdemokraterna gick ut med stora affischer inför ett val, bland annat en bild på Ulrica Messing och en text om att vi har världens bästa föräldraförsäkring i Sverige. När jag tänker på att jag får betala 600 kronor per dag mina barn är sjuka för att föräldraförsäkringen inte täcker mer än hälften av lönebortfallet känns orden ”världens bästa” ganska främmande. Jag undrar hur många ensamstående mammor som har råd att stanna hemma från arbetet och förlora så mycket pengar. Även om vi har världens bästa föräldraförsäkring är det hög tid att den uppgraderas och förbättras avsevärt.

Det är långt kvar innan den ger oss föräldrar trygghet och möjlighet att vårda våra barn då de är sjuka. Många barn kommer till förskola, skola och fritids med snuva, halsont, feber och hosta. Man petar i barnet alvedon på morgonen och lämnar ändå och hoppas slippa få telefonsamtal under dagen om att barnet är sjukt. Bortförklaringar som ”det är bara lite snuva” etcetera har blivit en vardag. Det dåliga samvetet förträngs. De sjuka barnen smittar andra barn och försätter deras föräldrar i samma situation. Världens bästa föräldraförsäkring tvingar mig att lämna mina sjuka barn på förskolan för jag har inte råd att stanna hemma och vårda dem när de behöver det som mest.

Förtvivlad mor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons