Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tar den fattiga ungdomen vägen?

Annons

Kommunchefen och kommunalrådet i Tierp försöker överträffa varandra när det gäller priserna på nya bostäder. Senaste budet är 300 000 kronor per kvadratmeter enligt kommunchefen (i Arbetarbladet). Detta är helt orimligt och vilseledande. Det skulle betyda ett pris på 4,5 miljoner kronor för en ny bostad på 150 kvadrat. I Tierp!

Kommunledningens agerande betyder att priserna kan raka i höjden även fortsättningsvis. Man uppmanar således byggföretagen att höja priserna år för år.

Vilket betyder minskad eller noll nybyggnation av alla typer av boende, inklusive handikappanpassade äldreboenden och små ungdomsbostäder. Detta slår också igenom på hyreskostnaderna hos det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen. De är bland de högsta i vår region och lika höga som i Gävles och Uppsalas innerstad i många fall. Man förstår också hur kommunen och Tierpsbyggen resonerar rent taktiskt. Ont om bostäder ger höga bostadshyror som ger höga vinster. Men vart tar den fattiga ungdomen vägen? Tillbaks till mor och far kanske. Och vart tar den äldre generationen vägen när det gamla huset blivit en tung belastning? Till Uppsala, Älvkarleby och Gävle?

När byggde Tierpsbyggen nytt senast? Efterfrågan finns och kan också skapas. Ett aktivt kommunalt bostadsbolag skulle bland annat kunna utöva prispress på bostadsmarknaden.

Särskilt i de mindre tätorterna i Tierp finns allt vad en barnfamilj inne i sta’n vill ha. För våra äldre vore ett tiotal nya servicebostäder i varje kommundel ett mål att stilla bedja om! Betydligt viktigare än storslagna visioner om 10 000 fler invånare inne i köpingen år 2050. Och flerdubbelt mänskligare än arena- anläggningen. Men det törs man inte ens diskutera.

Gammal gubbe utanför köpingen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons