Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog allas lika värde vägen?

Annons

I mitten på 90-talet var våra pensionspengar ett riktigt klondike för fondbolag, mäklare, banker och regering. De blivande pensionärerna kunde bara på distans se hur deras trygghet på ålderdomen fördelades på mäklare med flera. 85 miljarder var försvunna av våra pensionspengar i AP-fonderna. Trots detta fördelades bonusar i miljonklassen till mäklare, lönehöjningar på mellan 10 och 18 procent, generösa pensioner och andra förmåner förutom att de flesta har löner i flermiljonklassen. Dessa siffror gäller endast AP-fonderna. Bankjättarna tappade omkring 150 miljarder av våra pensionspengar men cheferna fick högre löner och bonusar. Till och med staten gick in och la en extra skatt på pensionsbehållningen för pensionsspararna.

Allas lika värde och att alla ska behandlas lika var ett honnörsord bland politikerna. Nu senast när det gällde att fördela byggnadstillstånd på skyddade marker, en urholkning av allemansrätten.

I Sverige finns omkring 4,3 miljoner som har sysselsättning. Det finns omkring 1,6 miljoner ålderspensionärer varav 900 000 kvinnor. Tillkommer sjuk- och förtidspensionärer.

Under Alliansens tid har de fördelat omkring 81 miljarder (till och med januari 2010) i så kallade jobbskatteavdrag. Dessa skattesubventioner ska enligt alliansen öka sysselsättningsgraden eftersom de som arbetar fick utrymme att konsumera mera. Men pensionärerna då? Skulle inte ett skatteavdrag för dem öka deras konsumtionsutrymme? Eller hur tänker Alliansen?

Är det något likhetstecken med att ha olika skatteskalor beroende på var man befinner sig på livets stege? Är det verkligen rimligt i ett demokratiskt samhälle att ha differentierade skatteskalor och låta en försumbar del av befolkningen stå utanför ”allas lika värde” och att ”alla ska behandlas lika”?

Hyror, räntor, läkarbesök, mat, kläder, resor och annan konsumtion är precis lika dyrt för pensionärer som för de som begåvas med jobbskatteavdrag.

Pensionärerna har varit med om att bygga landet och ska inte bestraffas med särskilda högre skatteskalor än de som har arbete. Med nuvarande system är det pensionärerna som får vara med om att betala jobbskatteavdraget. Detta är inte rättvist och liknar mer en moralisk dekadens.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons