Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem kollar kvalitetenpå ”teckenspråket”?

”Alla kan teckenspråk” Ann-Britt Nordahl hävdar att alla på gruppbostaden kan ”kommunicera” med tecken.

Annons

Först måste man bena ut vad det innebär att kunna teckenspråk?

Det lämnar jag åt er att ta reda på men jag lovar att det är mer än att kunna ”teckna”.

Att man ger sin personal teckenspråksutbildning är bra, men vem synar kvaliteten på det de lär sig och om de lär sig?

Vad är kommunikation? Envägskommunikation krävs det inte speciellt mycket kunskaper för, då är man inte intresserad av vad och hur mottagaren uppfattat och registrerat det jag sagt och då kan man påstå att alla kan teckna det som boendena behöver.

Som personal har du ett ansvar att kunna mer än den boende för att kunna uppnå en kommunikation som leder till utveckling och det vill vi alla, utvecklas. För att kunna utvecklas krävs att man utsätts för utmaningar och det innebär ibland att man hamnar i situationer som inte alltid är behagliga eller bekväma för personalen och inte heller för personen med funktionsnedsättningen.

För att klara av detta som anställd och bemöta det på ett professionellt sätt måste din nivå på språket vara väsentligt högre än de du jobbar med.

För personer med olika funktionsnedsättningar och dessutom dövhet krävs det mer än att alla kan ”teckna”. Att ha insikt i hur man själv fungerar som person och hur man använder sin kropp, sin mimik och hur man blir uppfattad i bemötandet med andra människor är också oerhört viktigt.

Treårig tolkutbildning finns inte heller i dag utan den är på fyra år, du kan få den reducerad tack vare att du har teckenspråkskunskaper som motsvarar att du bara behöver två eller tre år till.

Sedan tror jag att den som läst till tolk inte tänkt sig att arbeta som habiliterare på ett gruppboende för döva med olika funktionsnedsättningar, de har nog högre ambitioner än så.

Det är en sak till som man slås av och tycker är lite underligt, man anlitar tolk till personalmöten på grund av att en medarbetare är gravt hörselskadad/döv?

Alla kan teckenspråk?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons