Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ensamkommande flyktingbarn är inga ”små monster”!

Annons

Det var en torsdag eftermiddag och jag kom precis hem efter skolan. Då brukar jag gå till Utsluss och plugga. Den dagen såg jag plötsligt att en av personalen som jobbar med oss tittade på Arbetarbladets hemsida på en viktig nyhet som handlade om Tierps kommuns informationsmöte om flyktingboende i Skärplinge.

På det mötet kom det cirka 150 personer som bor i det området och många kända personer som är chefer i Tierps kommun på socialtjänsten och även politiker var där. Mötet handlade om ett förslag att Tierps kommun vill bygga ett nytt boende för ensamkommande barn, för första gången i Skärplinge.

En politiker från Socialdemokraterna berättade att Sverige tar emot många flyktingar och Migrationsverket delar upp dem mellan olika kommuner, sedan är det varje kommuns uppgift att fördela dem till olika områden.

De pratade mycket om olika saker, till exempel att det kostar mycket att bygga boendet. Personer som bor i Skärplinge ville ha svar på frågor, till exempel var boendet ska ligga, varför de ska bygga boendet här och inte på en annan plats? När de har byggt, vad ska då ske med ungdomarna, vad ska de göra här? För det finns ingen fritidsgård i Skärplinge faktiskt. Sedan tänkte de att de inte skulle känna sig trygga längre. De tror att ungdomarna kommer att göra hemska saker med barn och kvinnor. Dessutom förstörs lugnet i vårt samhälle.

En person i publiken hade läst en rapport från en polis som har skrivit om flyktingboendet i Älby som har en dålig situation och dit polisen kommer nästan varje dag. En äldre kvinna sa: ”Vi pensionärer vill inte att ni ska bygga ett boende kring våra hus, för att ungdomarna kommer att stjäla våra rullstolar och ni tänker inte på oss pensionärer!”

En av cheferna för familje- och individ sa att vi har ett asylboende i Tierp och de har inte haft någon allvarlig konflikt med våra ungdomar.

Jag tror att folket som bor i Skärplinge bara tänker på ett negativt sätt. Jag tror inte att det kommer att innebära några stora problem och ensamkommande barn är inte som ”små monster” som människor behöver springa ifrån.

Jag själv är ett ensamkommande barn och jag vet att de barnen är som vanliga barn, men skillnaden är att de växer upp i ett dåligt samhälle eller i krig. Vissa Skärplingebor vet inte att de kan göra bra saker ändå.

Det vore bra om de träffade barnen på riktigt och ger dem en chans!

Ensamkommande själv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons