Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får sätta hoppet till riktiga jägare

/

Annons

Jägare är ett konstigt släkte och mest knasiga är väl älgskyttarna. Man beskyller ofta skogsbolagen och vargarna för att älgstammen är usel och inte lämnar något kvar till skyttarna. Men skyttarna glömmer ofta bort sin roll i sammanhanget och vinner lätt OS i att skylla på andra.

Efter vinterns hårda åtgång på älgstammen, framför allt öster om E 4 där hela den egentliga tillväxten och tilldelningen av älg blivit spolierad av tåg och övrig trafik faller ett tungt ansvar på jägarna. I det här specifika området (öster E4 från Gävle upp till Hamrånge) borde inte en enda älg skjutas om inte målet är att sänka älgstammen rejält. För en gångs skull bromsar den stora markägaren i området, Stora Enso, den tilltänkta avskjutningen med ett förnämligt smart system där man borgar för en försiktig avskjutning efter tillgång. Metoden är beprövad och funktionell samt enkel att genomföra. Man förordar helt enkelt att man skjuter en kalv innan man får skjuta ett vuxet djur, även om man har flera vuxna djur på licensen. På så sätt riskerar man inte att skjuta för många älgar om det visar sig att tillväxten i älgstammen är lika dålig som experterna befarar.

En riktig jägare som tänker på framtiden applåderar förslaget och tar emot det med öppna armar. Framför allt när den stora markägaren i länet sträcker ut handen i och med förslaget. I stället gapar och skriker några personer om att det är åt helvete! Det blir ju lite älgkött i boxen i år!

Samma personer har åren tidigare skrikit åt andra hållet att markägarna vill utplåna älgstammen. Och att vargarna och björnen tar alla älgar. Resultatet av några högljudda älgskyttar (de kan knappast kallas jägare) lyckas få som de vill, att skita i allt vad sunt förnuft heter och bara skjuta det som kommer enligt tidigare tilldelningsförslag (innan vinterns älgtragedi).

Man måste fråga sig några saker:

Jägarkåren besväras av en dålig föryngring i de egna leden. Är det konstigt med tanke på den kortsiktighet som vissa gamla älgskyttar visar i detta fall. Vad ska de yngre jägarna jaga de närmaste åren?

Vi får sätta hoppet till att det finns så många riktiga jägare i området så att jägarna trots att inget tvång föreligger följer Stora Ensos förslag och skjuter en kalv före varje vuxen i tilldelningen. Då har vi älgkött i frysen nästa år också, och nyttigare eller klimatsmartare mat kan man knappast få. Allmänheten kan lätt gå in på www.finnskogenalg.nu och kolla hur de olika jaktlagen sköter avskjutningen, vilka jaktlag som har jägare och inte bara skyttar.

Jägare inte skytt!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons