Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har fått både ris och ros

Annons

SVAR TILL:

 

Tre konstnärer fick år 2005 i uppdrag att ta fram förslag på utsmyckning i samband med nya E 4- bygget. Alla var vana vid att arbeta i storskalig miljö utomhus, med material som tålde utomhusmiljö. De fick placera sina förslag inom ett givet projektområde. Målsättningen var att:

4 Skapa en tydlig entré till Tierp med en hög arkitektonisk/konstnärlig kvalitet.

4 Gestalta trafikmiljön som helhet innefattande konst, landskap och trafik.

Det fanns en projektgrupp med tjänstemän från olika kompetensområden och beslutande politiker samt folk från Vägverket.

Konstnärernas förslag ställdes ut både i kommunhusets entré och sedan i bibliotekets utställningshall (väl annonserat) för att allmänheten skulle kunna lämna synpunkter. Vi bjöd också in till en diskussionskväll på biblioteket då beslutande politiker var närvarande – detta innan beslutet var fattat.

Konstverket Vägvisaren vid infarten till Tierp består av sju koner i perforerad metall, belysta inifrån. Konernas placering och inbördes förhållande är en del av den konstnärliga gestaltningen. De kan inte flyttas eller ändras utan konstnärens medgivande.

Vad gäller kostnaden så är det framdragning av el och gjutning av fundament som är den största kostnaden.

Driftkostnaderna för konerna är bara några tusenlappar per år.

Monica Gora som fick uppdraget är en välrenommerad och mycket känd konstnär som haft stora uppdrag. I konst- och arkitektkretsar har hennes arbete här säkert hjälpt till att ”sätta Tierp på kartan”. Arbetet gick att följa på hennes hemsida www.gora.se. Invigningen av konstverket ägde rum i september 2007.

Vi har fått både ris och ros för konerna, många tycker faktiskt om dem också. Och så är det väl med konsten, det är bra att den väcker synpunkter, engagemang och nya idéer.

 

vik. kultursekreterare Tierps kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons