Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har inte smält den första höjningen

Annons

Pensionärer i Gävle får åka buss gratis på vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00. Detta är ett lovvärt och uppskattat beslut. Men hur är det för pensionärer som inte kan ta sig till en buss på grund av funktionshinder? Hur blir det med jämställdheten då?

Med färdtjänst kostar varje resa tur och retur i Gävle 90 kronor från och med 1 oktober. Det blir 90 kronor extra för att handla mat, 90 kronor extra för att besöka vänner, 90 kronor extra för att gå på ett möte och så vidare. Dessutom kostar det 15 kronor till vid utökad chaufförsservice.

Bland färdtjänstberättigade finns både yngre och äldre personer och många har rätt ”liten” plånbok. I FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning står bland annat ...”får full och lika tillgång till sina mänskliga rättigheter” och i artikel 9 poängteras tillgängligheten. Det kan inte kallas fullvärdig tillgänglighet om denna så kallade tillgänglighet begränsas av alltför höga avgifter.

Nu läser vi i pressen att det ska bli ytterligare höjningar av färdtjänsttaxan från 1 januari 2011! Det blir hela 100 kronor! Vi har ännu inte hunnit smälta den första höjningen. Var ska detta sluta? Det känns som ”husarrest”!

Agneta och Agneta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons