Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hinner inte lyssna på våra barn...

Annons

SVAR TILL

”Grabbarna på Birka halvvägshus”,

10 december

Tack för era fina tankar som ni klätt i ord. Det är skönt att läsa det ni av egna erfarenheter kan ha synpunkter på.

Som speciallärare har jag genom åren mött många liknande situationer både i skolan och även ute i det offentliga livet.

Det är ofta synd om föräldrar som blir anklagade för att ha ouppfostrade barn. Barn ska veta hut, heter det. I okunskap kan man ställa till det och göra situationer värre.

Många barn i dag har funktionshinder av olika slag och är utagerande, speciellt i stressituationer. De tolkar ofta det som sägs bokstavligt. De har starka uppfattningar om rätt och fel och reagerar bestämt om något inte görs på rätt sätt fast man själv eller någon annan gjort som man ska göra.

Visst måste man som vuxen påpeka och ingripa när något går överstyr. Det kan vara svårt i stunden att försöka se bakom beteenden. Om man har information om att ett barn lätt överreagerar och även har ”läst på”, så kan man hantera situationen bättre. Därmed inte sagt att barn och vuxna ska acceptera vad som helst.

Bra att hitta mönster för att avleda och berätta om konsekvenser om barnet gör si eller så. Hela tiden försöka säga/visa att ”jag tycker om dig”, men jag blir ledsen när du beter dig illa.Du kan göra så här i stället.

Ibland tror jag att vi är dåliga på att lyssna på barn. Vi hinner inte. Stressade barn som får mycket ”input” och ofta för litet tid till vila och återhämtning får det jobbigt i vardagen.

När ni killar på Birka halvvägshus fått ordning på era liv kan ni bli riktigt bra förebilder och kanske vägleda ungdomar.

Lycka till på vägen!

Gunilla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons