Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan äta kött och rädda klimatet

Annons

Lantmännen påstår i stora påkostade helsidesannonser att kyckling är ett bra matval med hänsyn till klimatet. Naturskyddsföreningen delar inte den uppfattningen. Kyckling och gris är exempel på djur som nästan enbart äter det som människan kan äta, som spannmål, majs och soja. Mycket av dessa djurs foder odlas på stora åker- ytor där vi i stället skulle kunna odla mat till oss själva. Hela 70 procent av den svenska åkermarken används för att odla foder på.

Vegetarisk mat är resursbevarande ur energisynpunkt. För varje led i näringskedjorna som ju startar med växter förloras 90 procent av energiinnehållet.

Vi måste inte vara vegetarianer för att rädda klimatet men i västvärlden har vi stor överkonsumtion av kött som står för 18 procent av växthusgaserna. Stor konsumtion av kött är negativt både för vår hälsa och för klimatet.

När djur får beta i hagmarker blir naturen rik på arter. En betad hage kan innehålla så mycket som 40 olika växter på en kvadratmeter – det är världsrekord! Det är värdefullt i sig, men rik biologisk mångfald gör också att naturen klarar klimatförändringar som till exempel extremt väder.

Det ”goda köttet” är tvärtemot vad Lantmännen påstår kött från kor och får som betar gräs, något vi människor inte kan. Miljösmart kött är ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött från nöt och lamm.

Per-Olof Erickson Naturskyddsföreningen

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons