Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste stoppa detta vansinne på Storsjön!

Annons

Hjälp, vad är det som nu händer varje helg i höst från 1 september till 15 november på Storsjön. Jo, nätfisket är åter tillåtet och det ligger nu hundratals nät på både Öster- och Västerfjärden. Nätläggningen har exploderat igen de senaste fyra–fem åren.

Vad vill Storsjöns fiskevårdsområde egentligen? Ett okontrollerat uttag av gös från massvis med nätläggare? (De som i dag i princip har fiskat ut all grov gös från sjön!) Eller en sjö där man tar till vara på de resurser som finns utan massfångande redskap.

Varje nätläggning ger 5–15 gösar per natt och man får lägga 60 meter nät från fredag middag till söndag middag. Det kan vid en lyckad helg bli upp till 30 gösar att ta med hem, för den enskilde nätläggaren. Tar vi det gånger det antal nät som jag räknat till, ofta runt 100 stycken på Österfjärden varje helg, kan det bli upp till 3 000 gösar, tre tusen!

Förra helgen räknade jag till över 70 nät på lördagsmorgonen och då var det många ställen jag inte hann åka runt och räkna på. Varje udde, varje grynna, varje vik, varje vass, varje djuphåla och vid varje ö ligger det nät. Hur vet jag det? Genom att åka runt och räkna nät, iaktta när de vittjar näten. Jag har även fått pratstunder med lyriska nätläggare. I dag är det en total avsaknad av grövre gös och de tio senaste åren har det varit en stadig nedgång och de få större gösarna som kommer upp är bara en promille av hur det skulle kunna se ut, tragiskt!

Tänk dig att vi sportfiskare skulle ta upp 3 000 gösar en helg. Då krävs det minst 1 000 båtar på sjön som trollar, spinnfiskar, jiggar eller metar upp maxantalet tre stycken per dag. 1 000 båtar som varje helg skulle hålla på för att ta upp lika mycket som nätläggarna. Då kanske ni förstår proportionerna av det vansinne som just nu sker varje helg, varje höst, varje år.

Varför ska jag som sportfiskare betala 400 kronor om året när jag ser och upplever detta? Vet ni att nätläggarna betalar samma summa som vi, ja det är faktiskt sant. För den summan kan du fiska ihop upp till 100 gösar på hösten och då jäklar blir det gös på tallriken varje dag ett bra tag framöver, eller var tar den fångade gösen vägen? För inte säljer man väl den på den svarta marknaden? Dessa upp till 100 gösar man fångar kan ha en snittvikt på cirka två kilo, det vill säga 200 kg gös till att äta för husbehov. 200 kilo motsvarar 500 paket djupfrysta torsk- filéer. Finns det någon som äter 500 paket djupfryst torsk om året? Detta kallar man i dag för husbehovsfiske.

Vad går mina 400 kronor till, jo fångstbegränsningar till maximalt tre gösar om dagen (vilket är lysande), förbud mot trolling halva året, förbud att använda paravaner, maximalt två spön, minimimått på gösen och så vidare.

Man har från fiskevårdsområdet inga ambitioner att utveckla sportfisket och fler sportfiskare väljer i dag andra sjöar och fler kommer vi att bli om detta fortsätter.

Hofors kommun har sedan flera år nätförbud i sina sjöar – åk dit för att se och lära, kära ansvariga innan det är försent.

Vakna, vi lever på 2000-talet och ingen, absolut ingen behöver husbehovsfiska för sin överlevnad i dag.

 

Dennis Berglund,

Gävle sportfiskare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons