Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säger nej tillfällfångst!

Annons

Åtta lodjur får avlivas i Gävleborgs län genom jakt med vapen eller fångas i fälla. Fällfångst är en mycket inhuman jaktmetod som allmänheten tyvärr vet mycket litet om. Använda fällor kan även fånga räv, grävling, mårdhund och vildsvin. Fällorna måste visserligen enligt bestämmelserna vittjas minst varje morgon men det betyder att fångade djur i princip kan bli instängda levande ett helt dygn. Alla inser lätt att infångade vilda djur på detta sätt utsätts för en enorm stress. Statens vetenärmedicinska anstalt rapporterar dessutom att djur som avlivats efter fällfångst uppvisar sönderrivna klor, tänder och har träflisor i magen.

Vid en större fälla (ej avsedd för lodjur men tillräckligt stor för att även lodjur ska kunna bli fångade) som jag kunnat inspektera under senaste tiden har följande inträffat: En tamkatt blev infångad och en duvhök som fastnat med fötterna var så illa däran att den måste avlivas. Trästolpar inuti fällan var söndergnagda och flisor låg på fällans botten. Att detta tyder på djurplågeri är det väl ingen tvekan om.

Djur får inte ”utsättas för onödig smärta, lidande eller skada” enligt EU:s artikel 3 på området. Där står även att medlemsstaterna ska ha tydliga lagar och regler för djurskydd och att ägarna eller uppfödarna ska garantera välbefinnande hos de djur de har hand om. Detta borde gälla även vilda djur. Därför säger Naturskydds-föreningen nej till fällfångst av bland annat lodjur.

, Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons