Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill gynna miljön och skapa fler lediga p-platser

Den blå parkeringszonen som innebär en avgift på 5 kronor/timme (vardagar 9–18 samt lördagar 9–15) utvidgas.

Annons

Vi vill med att införa en avgift gynna de miljövänliga transportslagen som cykel, buss eller samåkning.

Vi har dessutom en brist på parkeringsplatser i de områden där vi inför avgiftsbelagd parkering. Avgiften införs för att skapa fler lediga platser och på så vis åstadkomma en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan.

En utökad avgiftsbelagd zon medför dock ökade parkeringskostnader för de boende som vill ha sin bil parkerad under avgiftsbelagd tid. Därför införs boendeparkering. På natten samt helgdagar är det gratis att parkera.

De boende som har bil kan ansöka om boendeparkering för 350 kronor/månad.

Det är ett erbjudande men det råder inget tvång.

En del frågar sig varför boendeparkering inte medför platsgaranti. Parkeringsplatser får inte reserveras på allmän mark (gator) annat än för rörelsehindrade trafikanter. Det är alltså inte tillåtet att reservera gatornas parkeringsplatser för de boende. De boende ska dock beredas en möjlighet att parkera till ett rimligt månadspris. Priset bör inte ligga under den nivå som de flesta fastighetsägarna tar, då det medför att de boende med privat parkeringsplats säger upp sin privata plats och flyttar ut bilen på allmän mark. Då får vi en situation med tomma parkeringsplatser på privat mark men fulla på allmän mark. Och då är vi tillbaka i en situation där det inte råder balans mellan tillgång och efterfrågan på parkeringsplatser.

Boendeparkering medför inte platsgaranti. Men erfarenhet visar att avgiftsbelagd parkering minskar beläggningen och därför kan vi med relativt stor säkerhet säga att det kommer att finnas plats för de boende som vill nyttja boendeparkeringsmöjligheten.

När vi inför en ny parkeringsbestämmelse, har vi en informationsvecka från det datum som bestämmelsen träder i kraft. Under nuvarande informationsvecka kommer parkeringsanmärkning inte att utfärdas.

Eftersom tidplanen för driftsstarten av parkeringsautomaterna har tagit längre tid än planerat, förlänger vi informationsveckan, från och med 9 september råder boendeparkering och avgiftsbelagd parkering i det geografiska området. Vi kommer att se över våra informationsrutiner.

Besök gärna www.gavle.se/parkering för mer information om parkering i Gävle eller välkommen att ringa 026-17 72 05.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons