Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka miljöåtgärder ska vi prioritera?

Kjell Hedlund har reagerat på att LRF Gävleborg ställde sig bakom LRF Dalarnas initiativ Flygfri måndag.

Annons

Ett flygbolag, Malmö Aviation, har infört köttfri måndag på sina flygturer för klimatets skull. Avsikten med initiativet flygfri måndag var från LRF Dalarnas sida att få en diskussion om vilka miljö- åtgärder vi i Sverige ska prioritera.

Vi i LRF Gävleborg har ställt oss bakom initiativet flygfri måndag för att vi anser att det på ett tydligt sätt ställer nyttan med inhemsk livsmedelsproduktion mot nyttan av att flyga.

Lantbruket i Gävleborg, liksom i Dalarna, är inriktat på kött, mjölk och vallodling. Betande djur håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

Det gör regionen till en mer attraktiv plats att bo i och att besöka. Dessa marker fungerar också som kolsänkor, det vill säga de binder koldioxid.

I stället för en generell bojkott av kött vill vi se en diskussion om att välja kött som är producerat på ett bra sätt och med korta transporter, det vill säga svenskt kött. Svenskt kött ger generellt 30 till 40 procent lägre utsläpp av klimatgaser än till exempel importerat kött från Sydamerika (källa: SIK, Instituet för Livsmedel och Bioteknik AB).

”För jordbruket finns inget åtgärdsprogram specifikt för utsläppen av växthusgaser från jordbrukssektorn”, skriver Kjell Hedlund. Det stämmer inte. LRF, som är intresseorgansiation för de gröna näringarna och där de flesta lantbrukare är medlemmar, har ett ambitiöst åtgärdsprogram som innefattar bland annat ökad produktion av förnybart bränsle, kurser i energieffektivisering för lantbrukare och klimatfrämjande åtgärder via det frivilliga åtagandet Greppa Näringen. På LRF:s riksförbundsstämma förra året beslutades att två områden inom de gröna näringarna ska prioriteras under de närmaste åren: livsmedelsproduktion och energi/klimat.

Den som vill läsa mer om svenskt jordbruk och klimatet kan gå in på LRFs hemsida: www.lrf.se/Miljo/Klimat/.

Per-Olof Uhrus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons