Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du kanske ha en gratissemester i valfri diktatur?

1924 hölls de första valen där män och kvinnor röstade på lika villkor i Sverige.
Det innebär att alla medborgare, ung som gammal och man som kvinna har rätt att delta i beslut om vem som ska styra.

Annons

Det kan ju tyckas att vi efter över 200 år av fred och drygt 80 år av allmän likvärdig demokrati kanske borde ha lärt oss att uppskatta och värna möjligheten att rösta på det man anser är det bästa sättet att styra landet.

Men tydligen är många av oss av uppfattningen att deras röst inte spelar någon roll, och att röstandet är jobbigt och slöseri med tid. ”Min röst spelar ju ingen roll i alla fall”. Till er vill jag säga:

Res dig upp från soffan och sluta gnälla!

Det minsta du kan göra är att rösta. Du lever i ett land där du välja vad du vill rösta på utan att riskera livet, och din röst är lika viktig som någon annans. Om jag fick välja skulle du och alla andra som inte behagar rösta få en gratis halvårssemester i valfri diktatur. Vi lämnar av dig i januari och hämtar upp dig igen i juli, om du fortfarande lever då.

67,9 procent av alla röstberättigade svenskar röstade i riksdagsvalet 2007, och endast futtiga 37,85 procent av Sveriges medborgare behagade bry sig om vilka som fattar besluten för vår räkning i Bryssel. Det är banne mig skandal! Detta hindrar dock inte ung och gammal, man och kvinna från att klaga på besluten som fattas, vår situation i Europa, priserna i mataffärerna och läget i vården. Jag håller med om att mycket är fel och värt att klaga över. , för att ha rätt att klaga tycker jag minimikravet är att du ser till att nyttja den rösträtt du har. 7 juni är det Europaparlamentsval igen. Jag struntar i om du tar bilen, bussen, tåget, cyklar eller promenerar till vallokalen, men dit ska du! Och om du nu ogillar EU och tycker att vi borde gå ur, rösta då på ett parti som också tycker det. Vet du inte vilka som tycker som du? Sätt fart och läs på då. Vi ses i vallokalen!

valdeltagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons