Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ni ha tillbaka alla nyckelbarn?

Annons

Några kollegor med fritidspedagogutbildning har jag kvar, men de är få. Flera av mina tidigare kollegor har valt nya yrkesinriktningar och om det utbildas nya vet jag inte?

Frågan är väl om regeringen och kommunernas skolchefer vill ha fritidspedagoger på fritidshemmen i fortsättningen? Vill man ens ha fritidshemmen kvar?

Jag tycker att min utbildning varit bra och gett mig en bra grund att stå på i mitt arbete. Jag anser att det är viktigt att barn i en trygg miljö får träna sociala färdigheter för att klara vuxenlivet. De ska förstå sitt eget värde och kunna umgås med andra individer även i grupp.

Jag anser också att lärande sker i alla situationer och att kunskaper befästs om man får lära på många olika sätt med hjälp av alla sinnen.

Det står i nya läroplanen att fritidshemmet ska komplettera skolan och det kan fritidshemmet göra, särskilt när det gäller social kompetens, självkänsla och praktisk lärande. Genom lek och rörelse sker massor av lärande.

Fritidspedagoger är högskoleutbildade för att arbeta med bland annat det.

I nuläget är det inte aktuellt för fritidspedagoger att få någon form av lärarlegitimation.

Jag känner att fritidshemmet stått i skuggan av övriga skolväsendet en längre tid. Jag saknar stöd från mina chefer, både de närmre och de högst upp.

Jag undrar om någon kan svara på hur det är tänkt kring fritidshemmen i framtiden?

Vad ska en fritidspedagog jobba med om fem år? Vem tar hand om barnen efter skoltid då? Kan det tänkas att nyckelbarn åter är ett begrepp då? Eller vill föräldrar hellre ha sina barn hos personal som är utbildade på barns fritid? Kanske fritidshemmen äntligen fått tillräckligt med resurser och yrket den status som det faktiskt borde ha då?

Debatt behövs och jag ser gärna att man från kommunalt håll visar handling.

Vi jobbar faktiskt med det viktigaste vi har, våra barn, det vill säga vår framtid. Glöm aldrig det!

Fritidspedagog i Sandviken, i alla fall än så länge...

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons