Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa barn med allergier respekt

Gävle kommun tar bort ramp på grund av för få rörelsehindrade.
Kan ni tänka er vilken folkstorm det skulle bli?

Annons

Det räcker självklart med att en person behöver ramp för att den ska byggas, underhållas och finnas kvar, eller hur? Men – hur resonerar man när de gäller allergiker och astmatiker? Allergi, med bland annat astma som symtom, är den absolut största kroniska sjukdomen hos barn och unga. Bemöts de med samma respekt och ser man lika självklart på deras rätt till bra miljöer? Ska det inte räcka med att en handfull barn behöver allergianpassning för att det ska tillgodoses? Tydligen inte i Gävle kommun, men i mindre kommuner som Bollnäs och Ovanåker visar man större respekt och hänsyn.

Att få vistas i en trygg miljö vid en allergianpassad förskola, möta personal som är utbildad inom allergiområdet, få känna sig jämställd med andra i stället för den som alltid behöver det extra, gör mycket för de allergiska barnens självbild. De får uppleva att det är en självklarhet att någon ser deras behov och att de ska få dem tillgodosedda. Deras föräldrar slipper onödiga sjukdagar och oro för att misstag ska ske gällande allergikost och så vidare. Barnen får också en möjlighet att stabilisera sin hälsa och bygga upp sina grundförutsättningar genom att de slipper utsättas för allergen, håller sig friskare och behöver färre mediciner.

Allergianpassning har visat sig vara till nytta för alla vid förskolan. Inte bara allergibarnen utan även övriga barn och personal håller sig friskare. Det ska vara en självklarhet att inga barn behöver påbörja eller öka sin medicinering på grund av miljöfaktorer i förskola och skola men hur ser det ut i verkligheten?

ordförande

vice ordförande

länsansvarigt skolombud

sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons