Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionstips inför valet

Upptakten inför valet 2010 smyger sig på, artiklar dyker upp här och där med partiernas ”visioner” inför framtiden. Här kommer ytterligare en vision som politikerna ännu inte vågar ta i, men det kommer nog med tiden...

Annons

Monarkin är och förblir en förlegad verksamhet, detta av många anledningar. En av dem är att det är lite bisarrt att Sverige ska hålla sig med en statsanställd överklass, att jobbet som statschef ska gå i arv och att barnen måste gå till Fredrik för att be om lov att få gifta sig. De som står i successionsordning är även tvingade att vara militanta lutheraner för att få kvarstå i kö till jobbet som statschef, så om någon vill avsätta dem, så är det bara att åberopa den lagskrivningen så är vi av med monarkin rätt omgående, för ingen av dem som står i kö till jobbet har ens visat minsta lilla tecken på att vara vare sig militanta eller lutheraner, ännu mindre militanta lutheraner.

Genom att bolagisera monarkin, in med dem på börsen, så vinner vi fler fördelar. Dels kan monarkin friare uttrycka sig om vad de egentligen tycker här i världen, skvallerpressen får ha kvar sin födokrok, demokratin slipper ha en odemokratiskt tillsatt statschef. Monarkin får rätt till yttrandefrihet och de slipper kravet på att vara militanta lutheraner.

Det blir lättare för kungahuset att i egen regi dra in till sina kostnader, och även att kunna göra sig en hacka samtidigt. Den som sedan vill, kan boka kungen med följe för sina evenemang, precis som vilken annan folkparksartist som helst.

Som publikt aktiebolag kan det även generera en bra avkastning, och slutligen försvinner fenomenet med statsanställd överklass. Om vi nu behöver ha kvar en ”statschef”, så tycker jag att vi låter talmannen få den titeln, för president behöver vi inte, och nån duglig ”statschef” har vi inte haft på bra länge.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons