Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändarsvar – Kommunal: Alla ska kunna gå på toaletten på ett anständigt och hygieniskt sätt

Svar till Trogen bussåkare: Varför ser inte bussbolaget till att chaufförerna har en bra toalett?

Kommunal har stor vetskap om de arbetsvillkor som bussförare har i sin arbetsvardag, både här i Gävle och i övriga landet. Några av de frågor som Kommunal driver och arbetar för är; förbättrad anställningstrygghet vid upphandlingar, större delaktighet för medarbetarna i schemaläggning, stopp för kontanthantering och biljettvisering samt bättre förarplatser.

För de allra flesta av oss är det en självklarhet att kunna gå på toaletten under vår arbetsdag. Men för två av Kommunals yrkesgrupper kan det här vara ett arbetsmiljöproblem – hemtjänsten och bussförare. De är två stora yrkesgrupper som under sina arbetspass måste anpassa sina toalettbesök efter tillgången på toaletter.

Bussförare i landet berättar om att de ibland har fått göra sina behov i en buske, oavsett om det handlar om att kissa eller byta mensskydd. Det här är inte värdigt. Kommunal kräver att alla som arbetar, oavsett var man arbetar och med vad, självklart ska kunna gå på toaletten på ett anständigt och hygieniskt sätt.

I kollektivavtalet är det reglerat att bussförare i stadstrafik har rätt till ”pinkpaus” efter 2 och en halv timmes körning. Om det skulle uppstå ett behov mellan pauserna har många arbetsgivare förståelse för det och bussförare får söka upp en toalett.

Kommunal för löpande dialog med arbetsgivare om de arbetsmiljöproblem som finns på olika arbetsplatser och där har arbetsplatsens skyddsombud en mycket viktig roll. Eftersom vi har en pågående dialog med arbetsgivaren gällande det exempel som du lyfter i din insändare kan vi i dagsläget inte uttala oss om det specifika fallet.

Elisabeth Hedblad och Madelene Saletti Regionala fackliga ombud/Regionala fackliga skyddsombud i Gävle resp. Västra Gästrikland, Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare