Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändrare – Svar direkt: Det är falskt att reagera mot SD:s förslag och samtidigt tiga om Bonnierpressens utestängande av sann och ärlig journalistik

Bonnierägda Mittmedia tillsammans med norska Amedia köper Hallmedia. I Hallmedia ingår tio prenumererande lokaltidningar, tolv nyhetssajter och sju gratistidningar i Småland och Västergötland, skriver Jönköpingsposten, som ingår i koncernen. För en tid sedan köptes Mittmedia i sin tur av Bonnier. Denna koncern äger sedan tidigare såväl Dagens Nyheter, Expressen samt ytterligare ett antal medier!

Samtidigt som detta sker kastar sig PK-media och de sju PK-partierna över Sverigedemokraterna när detta parti helt legitimt vill kalla in SVT-chefer till riksdagen eftersom man fullt sanningsenligt förklarar att public service är partiska. Detta innebär självklart inte att SD vill styra public service. Att SD som ett renhållningsarbete vill göra detta anses sålunda av PK-media och PK-partierna som något felaktigt.

LÄS OCKSÅ: Arbetarbladets åsiktsmästare – Olle Ljungbeck: "Inte godtagit något"

Att flertalet av medierna nu ägs av en enda koncern är alltså mindre allvarligt än att SVT-chefer får förklara sig inför Sveriges riksdag som består av åtta partier. Kanske är det just att medierna till stor del ägs av en enda koncern som gjort att 80 procent av dessa i stort sett driver samma politiska journalistik! Detta ägarförhållande borde hålla varje sann demokrat vaken om nätterna och till varje pris bekämpas av riksdagsledamöterna om de är demokrater.

Likheten med medierna i de tidigare kommunistiska diktaturerna liksom i dagens diktaturer exempelvis Iran med flera kunde inte vara större. Självklart är detta ensamägande ett hot mot demokratin. Ja, det har kanske redan gått så långt att demokratin inte går att rädda om inte riksdagen slår sönder denna form av mediekoncerner. För bland annat de skribenter som har en annan uppfattning än de politiskt korrekta är det närmast omöjligt att få in artiklar som ifrågasätter dessa eller de sju PK-partierna. Här överträffar redan  huvuddelen av de i konsortier ingående svenska medierna till och med medier som Tass och och Pravda på sin tid. Därför är det synnerligen falskt att reagera mot SD:s förslag och fullständigt tiga om Bonnierpressens utestängande av sann och ärlig journalistik. En förhållande är däremot oemotsägligt. Ett land där medierna ägs av ett eller några få koncerner kan aldrig vara eller bli en fullvärdig demokrati.

I en sådan stat år makten såväl korrumperad som maktfullkomlig.

Olle Ljungbeck

SVAR DIREKT:

Hej! Jag vet inte vem eller vad som du Olle Ljungbeck syftar på när du skriver: "För bland annat de skribenter som har en annan uppfattning än de politiskt korrekta är det närmast omöjligt att få in artiklar som ifrågasätter dessa eller de sju PK-partierna" men det kan knappast handla om dina egna insändare som skickas till Arbetarbladets insändarsida. Bara sedan augusti förra året har du 21 publicerade insändare hos oss. Det är upp till var och en att avgöra om det är ofta eller sällan, jag nöjer mig med att konstatera att du är en av våra flitigaste insändarskribenter. Det betyder inte att vi publicerar allt du skickar. Det gäller dig som alla andra, och kan bero på en mängd orsaker – men aldrig på grund av att åsikten är obekväm.

Jacob Hilding, chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare