Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspirerad av Simpsons

”Konstvärldens skata” knep det prestigefyllda Turnerpriset.

Annons

 Favoriten Mark Leckey förärades på måndagskvällen det brittiska konstpriset för videoverk som hämtar inspiration från populärkulturella fenomen som katten Gustaf, Homer Simpson och storfilmen ”Titanic”.

Den 44-årige filmprofessorn och konstnären konstaterade under prisutdelningen att han ska spara priset på motsvarande drygt 300 000 kronor, för att klara sig om finanskrisen blir långvarig. Men samtidigt är han sugen på att göra något helt nytt:

– Jag vill göra en tv-serie, jag vill göra en underhållningsshow om konst med musik och framträdanden, sade han till The Guardian.

Mark Leckey var storfavorit till årets Turnerpris. Men valet väckte ändå viss besvikelse i en del läger eftersom han var den ende manlige konstnären som nominerats till konstpriset. I år var tre av de fyra nominerade kvinnor, men Runa Islam, Goshka Maqcuga och Cathy Wilkes nådde inte ända fram enligt juryn, där för övrigt svensken Daniel Birnbaum är en av medlemmarna. Sedan priset instiftades 1984 har bara tre kvinnor fått det. (TT Spektra)