Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara patienterna är sjuka – nu ökar sjukskrivningarna bland personalen

I sjukvården ökar också sjukskrivningarna. Särskilt bland sjuksköterskor och annan vårdpersonal.
Det riskerar att ytterligare förvärra bristen på personal.
– Det är en stor utmaning, säger Anders Westlund, arbetsmiljöstrateg på Region Gävleborg.

Läs också: Lärarfacket varnar: "Tickande bomb" när stressen ökar

Vårdpersonal – inte minst på sjukhusen – har i flera år larmat om att arbetsbelastningen är så hård att de inte längre orkar med allt jobb och ansvar.

De har signalerat att de inte klarar av att ge en patientsäker vård, att de måste jobba mycket övertid och att det till och med är personal som gråter av utmattning på jobbet.

Nu börjar man också se att sjukskivningarna i Region Gävleborg ökar igen. Sedan 2011 pekar kurvorna för sjukfrånvaron uppåt igen.

– Vi ser att det ökar mer bland vårdpersonal än administrativ personal och att det ökar mer bland kvinnor än män, säger Anders Westlund som är arbetsmiljöstrateg på regionen.

Läs mer: Anna Norling: Så minskar vi sjukskrivningarna

Sjukfrånvaron är störst bland undersköterskor och sjuksköterskor men även rehabpersonal som arbetsterapeuter och sjukgymnaster ligger högt.

– Läkare ligger generellt lägre i sjukskrivningstal men det har ökat där också. Vi ska titta mer på statistiken och se om det kanske skiljer sig mellan manliga och kvinnliga läkare eller mellan olika åldergrupper.

Än är sjukfrånvaron mycket lägre än i början av 2000-talet och Gävleborg sticker inte ut jämfört med andra landsting – men utvecklingen är ändå oroande. Inte minst eftersom det redan i dag är stor brist på läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal.

– Vi ser allvarligt på det här. Vi har en bristsituation inom vissa områden samtidigt som sjukskrivningstalen ökar.

Läs mer: Sjuksköterskor gråter på jobbet

Att ta in vikarier och introducera ny personal kostar och är besvärligt i sig – men när det inte finns tillräckligt med vikarier att ta in riskerar dessutom arbetsbelastningen att bli tuffare för dem som jobbar kvar.

– Det är en jätteutmaning för oss. Personalen är vår viktigaste resurs och det är viktigt att de mår bra och kan prestera bra. När det är brist på personal är en bra arbetsmiljö dessutom en viktig konkurrensfördel.

Vad som ligger bakom ökningen är det ingen som säkert vet.

Läs mer: Arbetsmiljön en fara för patienter och personal

Men Anders Westlund tror att det kan vara den totala belastningen både hemma och på jobbet som blir för stor.

– Det kan vara en konsekvens av det gränslösa samhället där vi är ständigt nåbara, där gränsen mellan arbete och fritid suddas ut och där det kan vara svårt att hitta återhämtning. Vi vet också att kvinnor fortfarande dubbelarbetar mer och vi har många kvinnor som arbetar hos oss.

Han hoppas att den psykosociala enkätundersökning som nyligen gjorts bland alla anställda ska ge lite fler svar om hur personalen mår.

– Då kan vi se på enhetsnivå hur det ser ut och om det finns något som sticker ut. Då kan vi också kanske se vad som behöver göras.

Har arbetsbelastningen – som vårdpersonal larmat om – bidragit till att sjukfrånvaron ökar?

– På enskilda arbetsställen kan det vara en del av orsaken och det måste vi jobba med.

Vad kan ni göra?

– Det vi kan jobba med är de organisatoriska faktorerna; det kan vara allt från schemaläggning till att öka personalens möjlighet att vara delaktig och få inflytande över sitt eget arbete.

Läs mer: Vårdpersonal rädda för att bli straffade om de uttalar sig

Läs mer: Barnmorskorna går på knäna