Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bra...

Annons

Den tidigare socialdemokratiska EU-kritikern Sören Wibe tar över som ordförande för Junilistan efter Nils Lundgren. Ett besked som borde försätta socialdemokraterna i högsta politiska beredskapsläge.

Sören Wibe, som både suttit i Europaparlamentet och riksdagen, var under lång tid en av socialdemokraternas starkaste EU-kritiska röster. Aktiv i debatten, rak och tydlig i sin argumentation, men ändå en kärleksfull kritiker med tilltro till partiets förmåga att fånga åsiktsbredden inom socialdemokraterna rörande EU.

Men till sist valde Sören Wibe samma väg som Nils Lundgren. Lundgren som även han under decennier var socialdemokraterna trogen startade inför parlamentsvalet 2004 det EU-kritiska partiet Junilistan, för att fånga upp det missnöje som fanns bland inte minst socialdemokratiska väljare.

Junilistan avfärdades av riksdagspartierna i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet vid det förra parlamentsvalet. På valbar plats parkerade socialdemokraterna följaktligen också enbart EU-positiva representanter.

Junilistan klassificerades inte som något reellt hot och missnöjet som gav Junilistan röster underskattades å det grövsta.

Att Sören Wibe nu blir ordförande för Junilistan och dessutom ser ut att placeras i topp på partiets valsedel är ett hårt slag för socialdemokraterna.

Det innebär att partiets väljare nu har en kandidat till parlamentet som representerar deras åsikter, om än inte på socialdemokratisk valsedel. Att Sören Wibe tackat ja till ordförandeskapet innebär också att Junilistan åter ser ut att bli en viktig aktör i parlamentsvalet, något som var långt ifrån självklart när förre ordförande Nils Lundgren meddelade att han skulle avgå.

Parlamentsvalet äger den här gång rum ett år innan riksdagsvalet. Vilket innebär att valet blir riksdagsvalets förspel och upptakt. Socialdemokraterna ligger förvisso bra till i opinionsmätningarna.

Men situationen är trots det delikat. Hur kommer socialdemokraterna att hantera det faktum att det än i dag finns två falanger inom partiet, som står för två olika synsätt rörande organisationen EU, dess roll i det politiska systemet och dess framtid?

Vad socialdemokraterna måste göra är att hitta ett sätt att tillgodose båda lägren inom partiet. Man måste helt enkelt matcha Junilistan och Sören Wibe. Vilket kan göras genom att placera en kandidat som Leif Pagrotsky på valbar plats.

Lyckas man inte med detta riskerar parlamentsvalet nästa sommar ännu en gång att bli ett socialdemokratiskt nederlag. Något partiet inte kan unna sig inför riksdags- valet 2010.

Mer läsning

Annons