Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte en siffra rätt för Borg

Finansminister Anders Borg har lyssnat av väderleksrapporten och utfärdat en trafikvarning: ”Nu har vi vinterväglag då ska man ha dubbdäck på, man ska vara försiktig med gaspedalen och man ska inte göra allt för stora kast med ratten”.

 

Det gäller, lyder Borgs meteorologiska undertext, att styra försiktigt på brusande hav, styra bort från grynnor, undvika stormbyar och söka lä, om det behövs.

En lektion i nationalekonomi, i en stram och förenklad version. En fråga bara; räcker detta för att klara landet ur och förbi den värsta krisen i vår tid?

Där har Borg inget annat svar än det gängse, det finns ”visst reformutrymme kvar”. Lugnar det någon? Tveksamt.

Borg är inte synsk och vet inte mer än vi andra. För några månader sedan såg allt bra ut, tillväxten knakade, skatteintäkterna rasade in, jobben växte till, statens finanser var mer än goda, ladorna fyllda upp till utgiftstaket och regeringen delade ut hundralappar till alla som hade jobb.

Sedan föll taket ner över några amerikanska bostadsinstitut, världsekonomin kollapsade, bankerna tömdes på kapital och hela världsindustrin gick in i väggen. Krispaket slogs in, fyllda av tusentals miljarder. Det tog en månad att gå från sol till bister vinter.

Inte en siffra stämmer nu med de Borg plitade ner i budgeten under september. Allt har gått fel och mycket käpprätt åt skogen. Tiotusentals varsel, bilindustrin skriker efter hjälp, arbetslösheten går mot tvåsiffrigt, skatteintäkterna dalar, tillväxten singlar ner mot noll eller minus några tiondelar, budgetunderskotten gräver ur överskotten och den offentliga sektorn går mot ett värre elände än vad kommunal- och landstingsråd normalt brukar hantera. En dyster tid ligger framför oss.

Den offentliga sektorn, som ständigt har behov av mer personal, är inte att tänka på. Där hotas 20 000 jobb, om inte regeringen skjuter till några nya miljarder. Men Borg säger nej.

Så vad gör vi, för att undvika ett nationellt trauma? Finansministern har svaret: ”Kärnpunkten nu är ordning och reda”.

Ett budskap i kontrast mot Borgs veckoprognoser; det som gäller i dag måste skrivas om nästa vecka, och nästa. Regeringen anpassar sig och avvaktar, i stället för att ta något slags initiativ. Eller så här: Ordning och reda, nya besked på freda.