Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte ens för hästtokiga 12-åringar

Är det ett test? För att se hur mycket jolmig sentimentalitet det går att trycka i folk?

Steven Spielberg lägger ner hela sitt filmiska patos för att låta bröderna Grimm möta Svarta hingsten. Jag har svårt att tänka mig att ens hästtokiga 12-åringar står ut.

Spielberg ger oss bokmärkesflickor som har rosett i håret och fruktkorg i handen. Han ger oss fullblod i silhuett mot glödande solnedgång. Som kontrast finns skyttegravarnas lera. Råttor. Dånande kanoner.

Den röda tråden i ”War horse” är en temperamentsfull häst som vandrar från ägare till ägare. Fölet föds i Devon och tämjs av en godhjärtad bondpojke. Men första världskriget skiljer dem åt, liksom alla krig skiljer älskande, kanske för evigt.

Det fina med hästböcker är att de förstås egentligen handlar mer om människor än om hästar. De visar sätt att handskas med känslor. Spielbergs hästfilm har tyvärr inte det djupet.

”War horse” nöjer sig med att illustrera trofasthet och mod, i olika varianter. Och sen är det inte mer med det.

Vi får se bröder som ställer upp för varandra, män som riskerar sina liv på slagfältet, djuret som är troget sin herre, den unisona hedersbetygelsen till hästens styrka och skönhet, den särskilda vänskapen mellan människan och detta ståtliga djur, samt att tålamod lönar sig.

Filmen har en nyckelscen – två fiendesoldater möts mitt i ingenmansland. Granatelden tystnar. Istället för att hugga ihjäl varandra hjälps de åt för att rädda en oskyldig varelse. Man kan gissa att det var det här momentet som lockade Spielberg (filmen bygger på en ungdomsroman). Hela ”War horse” känns som en ursäkt för att komma fram dit. Och visst, det är en dramatiskt symbolisk stund.

Men annars finns inga undertoner till de smäktande orkesterstråkarna och sagolandskapen, trots krigsbakgrunden. Hästaffischen har fått sin filmiska motsvarighet. Spielberg kunde lika gärna ha ställt upp skyltar: var så god och gråt här.

”War horse” är nominerad till en Oscar för bästa film.

Det enda som förvånar mig mer är att den inte gjordes direkt i 3D.