Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte lätt att driva båttrafik i Gävle

När Harry Holmer förlorade sin livskamrat i cancer tog han tag i en dröm – att ordna chartrade båtturer i Gävle. Nu är båten färdig att ta emot passagerare, men det går trögt med affärerna.

Harry Holmer fyller 79 år om två månader. Han hälsar oss välkomna på sin båt som ligger vid Fullriggaren, och hans entusiasm över att båten är redo är påtaglig.

– Jag har fått uppfylla en dröm med den här lilla lekstugan, för det är så jag ändå måste kalla den. Nu när jag är ensam spelar det ingen roll vad jag gör, säger han.

Lekstugan är en 50 fots båt vid namn Misty. Med den kan han ta upp till tolv personer på en tur runt Gävle hamn.

Allt började när han och hans sambo flyttade in till Gävle från Valbo kring millenniumskiftet. Tanken var att de skulle bo på Gävle strand tillsammans och njuta av pensionärstillvaron. Dock kom livet emellan – sambon insjuknade i cancer och gick bort för sju år sedan.

I dag tar han hjälp av en betydligt yngre kollega för att köra båten när den är chartrad, men till vintern hoppas han själv ta en så kallad skeppare åtta-examen, som krävs för att få köra båten i yrkestrafik. Han klarade kunskapsprovet för att få serveringstillstånd i fjol och trots sin ålder har han ingen lust att slå sig till ro.

– Jag lägger ner hela min själ, från morgon till kväll. Men att arbeta är någonting som jag alltid har gillat, det är det som gör att jag håller ångan upp, säger Harry Holmer.

Han har haft verksamheten öppen i två månader, men intresset har än så länge varit svalt. Han menar att det är svårt att ha en verksamhet som hans i Gävle, trots att kommunen marknadsför sig som en hamnstad.

– Om man tittar ut efter hamnen här så ser det ju inget vidare ut. Där finns inte ens en toalett. Hur ska vi få hit någon? Ingen vill åka till Gävle, säger han och pekar mot gästhamnen på andra sidan Gavleån.