Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte lätt att peta ned Wham från jultronen

En vecka fylld av julkonserter har passerat. Man har kunnat höra Louise Hoffsten och Sven Zetterberg duellera i en munspelsversion av "Stilla natt" och sett publiken röras till tårar av Magnus Carlssons version av samma sång.

Men än är det långtifrån klart. Många gånger ska "Stilla natt" sjungas innan det är julafton.

Och På Gångs odyssé i julmusiken fortsätter oförtrutet, för att vi på julafton ska kunna presentera vilken av dem som var årets julkonsert.

I veckan presenterade också digitala musiktjänstföretaget Music choise resultatet av sin undersökning av den populäraste jullåten i Europa, och i princip en fjärdedel av européerna anser att Whams "Last Christmas" är den överlägset bästa jullåten.

Därefter kommer Pogues och Kirsty MacColls "Fairytale of New York" som får 16 procent av rösterna, Bing Crosbys "White Christmas" (som det tydligen räckte med att han stämde upp ett par takter av för att bli igenkänd och få åka gratis taxi i London, enligt programledaren Parkinson), den får 13 procent av rösterna, Mariah Careys "All I want for christmas is you", 10 procent, Paul McCartneys "Wonderful christmas time", 7 procent, Band Aids "Do they know it's christmas" får också 7 procent, Slades "Merry christmas everybody", 6 procent, Wizzards "I wish it could be christmas everyday", 4 procent, Greg Lakes "I believe in father christmas", 3 procent, och slutligen Cliff Richards "Mistletoe & Wine" som får 2 procent av rösterna (och tycker ni nu att det fattas några procent beror det på att 8 procent av deltagarna röstade på övriga låtar).

Företaget själva konstaterar saker som att det är uppseendeväckande att den "okrönte kungen av julsånger", Cliff Rickard, hamnar i botten och likaså att det går så dåligt för klassikern "Do they know it's christmas". Dessutom påpekar de att "resultatet visar också att det borde dyka upp en riktigt bra jullåt snart – det har ju gått ett antal år nu sedan en klassiker släpptes" (lite konstigt är det att i samma andetag chockas över att Cliff Rickard inte placerar sig så bra, men vem behöver vara logisk såhär i juletid).

Men visst, utifrån deras lista kan man ju konstatera att det var ett tag sen. Samtidigt ligger det ju i begreppet julklassiker (som Music choice gärna använder i sitt pressutskick) att det inte är nya låtar det handlar om.

Helt enkelt är det ju inte heller. Julen är ju minst sagt traditionstyngd – det ska finnas rödkål på julbordet trots att det knappt syns i burken att nån har käkat den, det ska sättas upp juldekorationen på exakt samma häftstift som de senaste 25 åren, det ska sittas på samma platser i tv-soffan framför "Kalle Ankas jul" och så vidare – och att då komma med en sprillans ny jullåt och få den att uppnå samma status som Whams "Last christmas" är lite trixigt.

Dessutom känns ämnet lite uttjatat. Vi vet redan att Jesusbarnet föddes i ett stall och lades i en krubba och att det lyste en stjärna på himlen och vi vet att tomten kommer till alla snälla barn och att kärleken känns extra röd och varm i juletid, om det nu inte är så att man gav bort sitt hjärta förra julen och den otacksamma mottagaren gav bort det redan dan därpå. Typ.

Men försök, kära låtskrivare!

Tills vidare kan man bada i redan skriven julmusik via Sveriges radios två (!) webradiokanaler som bara spelar julmusik.

 

noterat just nu:

"Kom ihåg vad ni hörde det först" skriver konkurrenten eller systertidningen i veckan och berättar om Hoforsbandet Itchy Dazes skivkontrakt med Universal.

Javisst, kom ihåg det, tycker På Gång eftersom det var här ni läste det först, för ett par veckor sen.