Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresse viktigast för ungdomarna

Blödande världsekonomi och massvarsel hos de stora, lokala företagen tycks inte påverka ungdomarnas yrkesval.


– Man ska satsa på det man tycker är roligt. Jobb ordnar det sig alltid med i framtiden, säger Emma Sand, 15 år.


Helt rätt resonerat, ansåg rektorer, lärare och elever när gymnasieskolan i går höll öppet hus inför niornas programval.

På gymnasieskolans industriprogram verkar lågkonjunkturen och Sandvikkrisen med 900 varslade vara ett olika stort samtalsämne beroende på hur långt kvar till examen eleverna själva har.

– Det är väldigt mycket snack om det. Mycket tid i verkstaden går åt till att prata om vad som håller på att hända. Självklart är vi oroliga. Men det verkar ändå inte vara någon som ångrar att de valt den här utbildningen, säger svetseleven Mikael Bergström, 18, som går i trean och ska ut i yrkeslivet redan nästa år.

– Vi pratar inte så mycket om krisen. Det kan ju hinna förändra sig mycket innan vi går ut. Finns det inte jobb då heller får man väl plugga vidare, säger Lina Hammarberg, 17, som går i tvåan och har ett och ett halvt år på sig.

Under högkonjunkturen har industriprogrammet blivit en av Sandvikens populäraste utbildningar med 40 köande till plåt och svets inför årets höstterminsstart.

Utanför skolan har Sandvik och framför allt underleverantörerna köat för att få arbetskraft.

– Eleverna har varit så attraktiva att de duktigaste ryckts av företagen innan de ens hunnit gå färdigt. Men de som gick ut i våras och fick korttidsjobb på Sandvik är tyvärr arbetslösa i dag, säger läraren Per-Erik Blom.

När gymnasieskolan under några dagar haft öppet hus inför niornas programval har den dramatiskt försämrade arbetsmarknaden inte påverkat strömmen av besökare till industriprogrammet. Av besöksantalet att döma ser det ut att kunna bli lika tuff konkurrens om platserna nästa år.

– Jag har redan bestämt mig. Jag gillar att svetsa, skapa och bygga. Därför ska jag söka industriprogrammet. Oavsett hur det ser ut på arbetsmarknaden just nu måste man välja det man verkligen gillar och vill jobba med i framtiden. Föräldrarna håller med och stöttar mig, säger Robin Ljunggren.

– Ja, det är intresset som måste styra, säger Markus Sjöblom som väljer mellan bygg eller industri.

– Det fungerar inte att gå en utbildning som man inte är intresserad av i tre år. Jobb ordnar det sig alltid med i framtiden om man satsar på det man gillar, säger Emma Sand som kan tänka sig frisör, livsmedel eller bygg.

Läraren Ari Nurmi på industriprogrammet tycker att det är rätt resonerat och menar att de som nu är på väg ut ur grundskolan inte har något att bekymra sig över.

– De sitter ju i en guldsits när högkonjunkturen kommer. Det kommer alltid att finnas efterfrågan på yrkesmänniskor. Och den lågkonjunktur vi nu är inne i drabbar ju alla branscher, inte bara industrin.

Gymnasierektorn Carl Carlsson tycker inte heller han att niorna ska snegla för mycket på hur arbetsmarknaden ser ut just för dagen.

– Man ska göra det man är intresserad av, är hans råd.