Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för Mensa växer

Mensa – föreningen för intelligenta personer – fortsätter att växa. I Gävle hålls testtillfällen varje månad, där potentiella medlemmar får testa sin IQ.

LÄS OCKSÅ: Hon är smartare än de flesta

LÄS OCKSÅ: IQ är inte så smart

Det är måndag kväll på Skomakargatan i Gävle. Jenny sitter själv i ett litet klassrum och väntar på att provledaren Helen Malmberg ska sätta i gång testet. Nu ska det avgöras om Jenny har ett IQ på 131 eller högre, kravet som gäller för att få vara med i Mensa.

I kväll är det bara två anmälda till testet, varav en inte dyker upp. Men Helen Malmberg berättar att det brukar vara fullt i klassrummet vilket innebär sex-sju personer. Proven anordnas en gång i månaden och skaran Mensa-medlemmar växer stadigt. Nu finns det cirka 100 medlemmar i Gävleborg.

– De sista åren har intresset ökat jättemycket, säger Helen Malmberg.

I Sverige har föreningen 4 900 medlemmar, jämfört med 3 500 för fem år sedan. Helen Malmberg gick med efter att ha fått ett Mensa-prov i julklapp av sin man. Det var i Örebro eftersom det inte fanns några regelbundna tester i Gävle 2011. Föreningen var inte heller så aktiv lokalt på den tiden.

– Så jag tog tag i det själv, säger Helen Malmberg.

Numera försöker de ses ungefär en gång i månaden, och gör allting från att gå på puben till att spela curling. Helen Malmberg säger att det är lätt för medlemmarna att känna sig hemma.

– Även fast många är introverta och kanske har haft det svårt med det sociala, så blir det precis tvärtom här.

Samtidigt påpekar hon att det är just IQ som mäts, och att det inte är samma sak som att vara smart.

– Intelligens och smart är inte samma sak, smart är vad man gör med sina resurser, det är så jag ser på det, säger Helen Malmberg.

Provet är slut och Jenny tycker det kändes ganska bra.

– Om man är van att göra såna här prov på nätet känner man igen upplägget, även om det känns lite annorlunda att göra det på papper.

Förutom ett allmänt intresse är det sociala en stor anledning till att Jenny hoppas kunna få bli medlem i Mensa.

– Jag kanske ska flytta till en annan stad där jag inte känner någon, och då kan det här vara ett bra sätt att få ett kontaktnät på, säger hon.

Hur det gick på provet får hon reda på om ungefär en månad.

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här