Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrare ger miljoner i kassan

Invandrarna i Sandviken ger intäkter på 511 miljoner till kommunen varje år, enligt en ny rapport.
– Fakta är bästa vapnet mot rasism, säger Patrik Häljeryd, vice ordförande i Arbetsmarknads- och trafiknämnden.

Annons

Revisionsbolaget PWC har gjort en utredning åt kommunen för att ta reda på kostnaderna och vinsterna med invandringen i Sandviken.

Totalt bor det drygt 4 000 utrikesfödda i Sandviken. Enligt rapporten arbetar 59 procent av dem i arbetsför ålder, mellan 20 och 64 år. Det är att jämföra med att 81 procent av de inrikesfödda i Sandviken som har ett förvärvsarbete.

De utrikesfödda har en medianlön på ungefär 25 000 kronor i månaden. Deras arbete och inkomster motsvarar ett värde på 540 miljoner kronor för kommunen per år.

PWC har räknat ut att det totala värdet av arbete, konsumtion och hyresintäkter från utrikesfödda motsvarar 621 miljoner kronor per år för kommunen.

Medan kostnaden för bostäder, försörjningsstöd och lönekostnader i verksamheterna bara motsvarar 110 miljoner.

Det betyder att kommunen får ett ekonomiskt överskott varje år motsvarande 511 miljoner kronor, tack vare de utrikesfödda.

– Även om huvudanledningen till flyktingmottagningen har rent humanitära skäl så är det positivt att invandringen också samhällsekonomiskt är en tillgång för oss i Sandviken, säger Leif Jansson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och trafikförvaltningen.

Även arbetslösa nyanlända familjer bidrar med pengar till kommunen. En familj med två arbetslösa och två små barn motsvarar 621 000 kronor i bidrag från staten och kostnadsutjämningen. Även när kostnader för skola och SFI räknas bort blir det 370 000 kronor kvar i exempelfamiljen.

Sandvikens kommun kompenseras bara med kostnadsutjämningen om de har fler invandrare än snittet. Om kommunen har färre än snittet är de med och finansierar mottagandet i andra kommuner.

Annons