Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera oss ur jobbkris och klimatkris

Socialdemokraterna vill investera Sverige ur den ekonomiska krisen, skriver Anders Ygeman (S), Sinikka Bohlin (S) och Ann-Kristine Johansson (S).

Annons

Sverige har gått in i en jobbkris. Oron ökar bland svenska familjer och företag. Varsel, uppsägningar och fler konkurser skapar en vikande framtidstro. Samtidigt pågår en klimatkris. Klimatet och möjligheterna att leva ett gott liv i framtiden försämras runt om i världen. Det är bråttom att få till lösningar på både jobbkrisen och klimatkrisen.

Den klimatproposition som regeringen utkom med under veckan har för låga ambitioner för att kunna lösa klimatkrisen. Dessutom missar regeringen att sätta de gröna jobben i fokus i energi- omställningen och inte minst se skogen och jordbruket som ett klimatredskap och viktig resurs för omställningen, en resurs som skapar en mängd jobb, inte minst på landsbygden. Skogsindustrin står redan i dag för cirka 90 000 jobb, varav många i glesbyggd, och utgjorde förra året ungefär 10 procent av Sveriges exportvärde, eller 129 miljarder.

Den stora klimatnytta som skogen kan bidra med ligger i träets betydelse som material. När vi använder trä använder vi ett förnybart material. Genom en långsiktig skogspolitik har vi fått en skog som växer kontinuerligt i Sverige i dag. Därmed är trä ett material som i princip är oändligt. Genom träet kan vi ersätta andra material som orsakar mer koldioxidutsläpp när det tillverkas, transporteras och används.

Socialdemokraterna har ett mål på 40 procents utsläppsminskningar, bara i Sverige. Vi inser att vi måste sopa framför egen dörr först och ta ansvar för våra egna utsläpp, vi inser också att klimat- omställningen kan skapa nya arbetstillfällen. Det finns en outnyttjad potential av gröna jobb i Sverige. Det är dags att investera oss ur både jobb- och klimatkris.

Inga av de åtgärder som föreslås kommer att genomföras under denna mandatperiod, deras tidsplan börjar först 2011. Det är bråttom att göra något åt klimatkrisen, men regeringen skjuter problemen på framtiden.

Att ha kvar de lokala klimatinvesteringsprogrammen hade minskat koldioxidutsläppen lika mycket som alla regeringens alla skattehöjningar tillsammans. Det finns ett alternativ till regeringens politik. Det är arbete, och det är framtidsinvesteringar i gröna jobb. Det är uppenbart att regeringen har missat chansen att använda klimatkrisen för att lösa jobbkrisen.

 

 

ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

Mer läsning

Annons