Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irland tar ett steg i rätt riktning rörande aborter

"Vi kan inte fortsätta exportera våra problem och importera våra lösningar" konstaterade Irlands premiärminister Leo Varadkar under måndagskvällen. Detta vid den presskonferens under vilken Varadkar presenterade beskedet om att Irland i slutet av maj alternativt i början av juni kommer hålla en folkomröstning rörande det så kallade åttonde tillägget i landets konstitution som gör aborter till ett brott på Irland. Ett tillägg till konstitutionen som likställer fostrets och kvinnans juridiska rättigheter.

Leo Varadkar är läkaren som blev hälso- och sjukvårdsminister och som nu är Irlands premiärminister. Och precis som Varadkar klarsynt förkunnade under måndagen har Irland redan aborter, även om lagstiftningen förbjuder dem.

Så ser det ut i samtliga länder som kränker kvinnans rätt att fatta beslut rörande sin egen reproduktiva hälsa och sin kropp. För även om lagstiftningen i ett land förbjuder kvinnor att genomföra aborter, genomför kvinnor aborter. Årligen utförs 25 miljoner osäkra aborter globalt enligt WHO. Aborter som i värsta fall leder till kvinnans död. Irland är dock ett välutvecklat Europeiskt land. De flesta aborterna utanför landet genomförs i Storbritannien. Det innebär att landets strikta lagstiftning förvisso innebär att kvinnor som genomgår en abort klassas som brottslingar, men att de irländska kvinnorna åtminstone slipper genomgå osäkra aborter som riskerar skada dem allvarligt och i värsta fall leda till deras död. De farligaste aborterna i världen tvingas kvinnor genomlida som genom bland annat fattigdom redan lever i utsatthet även utan stigmatisering av sina beslut och lagstiftning som gör abort till ett brott.

Måndagens besked innebär att ett av de EU-länder med striktas abortlagstiftning nu mycket möjligt är på väg mot en liberalisering av sin lagstiftning. En liberalisering som skulle innebära att kvinnor ges rätt till abort fram till den 12 graviditetsveckan. För ett land som fram till 2013 inte ens tillät aborter då kvinnans liv är i fara och inte heller i dag tillåter aborter efter exempelvis våldtäkt, är det ett enormt kliv framåt.

Att folkomröstning kommer hållas är dock inte bara viktigt för de irländska kvinnorna. Det är även ett viktigt besked för att motarbeta de konservativa krafter som bakvägen, genom lagstiftning om samvetsfrihet för sjukvårdspersonal, arbetar för att begränsa aborträtten runt om i Europa. Konservativa krafter som existerar även i Sverige i form av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, partier som båda i riksdagen lagt fram motioner om att Sverige bör införa samvetsfrihet inom sjukvården. Något som i praktiken skulle riskera leda till en begräsning av aborträtten genom sjukvårdspersonal som av bland annat religiösa skäl vägrar medverka vid aborter. Att det hela handlar om ett reellt hot mot aborträtten visar bland annat barnmorskan Ellinor Grimmarks juridiska strid för att få arbeta som barnmorska, men vägra utföra aborter. Genom att söka sig till sjukvårdssektorn och yrken som barnmorska skulle religiösa fanatiker och andra abortmotståndare med samvetsfrihetslagstiftning på plats enkelt kunna inskränka den svenska aborträtten.

Idag riskerar kvinnor som genomgår en illegal abort upp till 14 år i fängelse på Irland. Det är fullkomligt orimlig lagstiftning som helt ignorerar en verklighet där kvinnor, oavsett vad lagstiftarna anser, har genomgått, genomgår och kommer fortsätta genomgå aborter.

Abortlagstiftning är ett av de starkaste politiska styrmedel patriarkatet har för att kontrollera kvinnor. På Irland är lagstiftningen ett resultat av det faktum att landet är katolskt. Katolska kyrkan varandes en av de mest patriarkala organisationer och religionsinriktningar vi har i världen.

Att Irland nu går mot en folkomröstning som vad det verkar kommer öka kvinnornas frihet och självbestämmande i landet innebär att Irland tar ett viktigt steg framåt rörande kvinnors rättigheter.

Att makten över kvinnans kropp skall ligga hos henne själv och inte hos staten borde vara en global självklarhet.

Det är det dock alltså inte ens i Europa.