Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irrationellt varghat

Det var nog en och annan jägare och vargmotståndare som satte kaffet i vrångstrupen under tisdagens ekosändning.

Populationsgenetikern (forskning om artens fortlevnad) Linda Laikre vid Stockholms universitet tog nämligen till orda.

Hon förklarade att den svenska vargstammen skulle behöva vara tio gånger så stor som i dag för att bli frisk och livskraftig. 3 000 till 5 000 vargar föreslår hon. Nej. Ni behöver inte ringa och förfasa er. Jag hör upprördheten ända hit.

I dag beräknas den svenska vargstammen bestå av ungefär 300 djur. För att få vargstammen att överleva krävs nya gener, eller en betydligt större stam.

Vargmotståndarna rasar. Många är de arga, vita män som vill utrota den svenska vargen. För att jämka detta ofattbara hat med det vetenskapliga förståndet pågår en försöksverksamhet utan dess like i Sverige.

Det handlar bland annat om den sanslösa licensjakten, den så kallade ”skyddsjakten” och den vargflytt som Naturvårdsverket sysslar med. Den stackars vargtik som flyttats tre gånger, senast till Uppland, har nu åter vandrat tillbaka hem, till Västernorrland.

Ett förfarande som går att likställa med djurplågeri. Samtidigt pågår den illegala jakten på varg.

Hur omfattande den är finns det skilda åsikter om. Men att den försiggår går inte att förneka. (Läs till exempel tisdagens Arbetarbladet.)

Det är faktiskt mycket konstigt hur den svenska stammen har lyckats överleva så här långt. Ännu konstigare är det hat, och rädsla som dessa 300 djur ger upphov till.

Linda Laikre är professor. Hennes intresse är artens fortlevnad, hon bryr sig inte ett smack om det orationella varghatet. Vi bör lyssna på henne.